Свет

Моћ америчких медија: Како је Камала Харис преко ноћи постала "нови Обама" и "политичка Бијонсе"

Потпредседница САД је за само месец дана у потпуности променила имиџ и од једне од најнепопуларнијих политичарки у САД постала нова узданица Демократске партије - уз "малу" помоћ водећих америчких медија
Моћ америчких медија: Како је Камала Харис преко ноћи постала "нови Обама" и "политичка Бијонсе"© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Потпредседница САД Камала Харис синоћ је и званично постала кандидат своје Демократске партије на предстојећим председничким изборима, месец дана након што је њен осамдесетједногодишњи шеф Џозеф Бајден објавио да се повлачи из трке и "препушта штафету млађим генерацијама".

Њен говор на Демократској конвенцији у Чикагу је, очекивано, привукао доста пажње у америчким медијима, који су га на својим интернет порталима овог јутра ставили у први план.

Међутим, оно што боде очи чак и најповршнијим посматрачима је до које мере мејнстрим медији делују опседнуто америчком потпредседницом, као и на који начин се извештава о њеној кампањи - поготово у поређењу са њеним противкандидатом, републиканцем Доналдом Трампом.

"Харисова је пригрлила патриотизам и жестоко напала Трампа у говору", објавио је на насловници портал "Политико", а њихов ударни текст прати још десетак чланака и анализа њеног говора и председничке кампање - у којима су они готово без грешке приказани позитивно.

Ако "доминација" Камале Харис на том порталу не би требало да представља превелико изненађење - ипак је реч о магазину специјализованом за америчку политику - чињеница да је кампања Бајденове потпредседнице мање-више једино о чему се прича и на другим водећим америчким медијима далеко је занимљивија.

"Харисова излаже своју визију и прави контраст у односу на Трампа", пише "Вашингтон пост", док се на насловној страни њихове интернет презентације потпредседница хвали и због успешног "балансирања у питању рата у Гази" и обећања да ће "вратити нормалност" у америчку политику.

Америчким медијима нису промакле ни "добре вибрације на демократској конвенцији" (Аксиос) и "историјско обећање" Камале Харис да ће се борити за америчку средњу класу (Блумберг).

Магазин "Тајм" је, коментаришући чињеницу да се на демократској конвенцији ипак није обратила нека позната личност као што се последњих дана шушкало, објавио да је за демократе Камала "америчка политичка Бијонсе".

Сличне чланке од јутрос су објавили и Си-Ен-Ен, Ен-Би-Си, "Њујорк тајмс", "Ролинг стоун"...

Где је нестао песимизам либералних медија?

Делује невероватно да су ти исти медији до пре свега неколико недеља очајавали над катастрофалним рејтингом Џозефа Бајдена, док су њихови колумнисти свакодневно писали апеле актуелном председнику, молећи га да се повуче из трке и плашећи своје читаоце "уништењем америчке демократије" и "јачањем фашизма" ако Трамп победи на новембарским изборима.

Међутим, оно што је посебно занимљиво је да амерички "мејнстрим" медији нису имали поверења ни у Камалу Харис, која је по мање-више свим анкетама била још непопуларнија од Бајдена.

"За добробит земље, потпредседница Харис би требало да се повуче" - гласи наслов колумне "Вашингтон поста" објављене средином марта 2024. Месец дана касније, "Лос Анђелес тајмс" је полемисао да ли би Бајден требало да замени Харисову на месту потпредседнице, док је истраживање "Политика" из јуна показало да тек трећина Американаца мисли да би она могла да победи на председничким изборима.

Такви наслови су, признаћете, далеко од "политичке Бијонсе" и "најхаризматичнијег политичара од Барака Обаме", како се Камала Харис последњих месец дана америчким гласачима сервира на скоро свим утицајним медијима.

Колико моћи медији заправо имају показује чињеница да је коперникански обрт у извештавању о Камали Харис довео до драстичне и готово моменталне промене у перцепцији актуелне потпредседнице у америчком јавном мњењу. Број Американаца који о њој имају позитиван став тако је скочио са 36,5 одсто 11. јула на око 45 одсто, колико их је данас.

Уколико се ти трендови буду наставили, број оних који подржавају Камалу Харис претећи ће број људи који је не подржавају у наредних неколико дана - први пут у последње три године.

Трампов изборни штаб се, с друге стране, очигледно мучи да пронађе лек за "Камаламанију", а републикански кандидат делује као да му недостаје снаге и креативности након атентата који је преживео током предизборног скупа средином јула.

Међутим, можда и значајнији разлог за кризу у којој се Трамп налази је и чињеница мејнстрим медији о председничким изборима извештавају крајње пристрасно. Према подацима "Медија рисрч центра", у првих месец дана након Бајденовог повлачења, три водеће телевизијске мреже у САД - Еј-Би-Си, Си-Би-Ес и Ен-Би-Си, о Харисовој су извештавали позитивно у 84 одсто случајева, док је Трамп представљен негативно у чак 89 одсто извештаја.

Толико о "непристрасном" извештавању америчких "слободних и независних" медија.

image