Дипломата о Модијевој посети Украјини: Индија игра сопствену игру

Бивши министар спољних послова Канвал Сибал нагласио је да премијеров долазак у Кијев не значи одступање од "неутралне" политике

Посета индијског премијера Нарендре Модија Кијеву не означава одступање од неутралног става Њу Делхија о питању руско-украјинског сукоба, нагласио је бивши министар спољних послова Индије Канвал Сибал у интервјуу за РТ.

Моди је данас допутовао у Украјину где ће са Владимиром Зеленским разговарати о билатералним односима и начинима за решавање текућег сукоба.

Експерти Модијеву посету виде као "балансирање", будући да се индијски премијер прошлог месеца састао са руским председником Владимиром Путином у Москви, што је изазвало критике и Украјине и са Запада. Сибал, пак, каже да Њу Делхи не игра ничију "игру".

"Ми играмо своју игру у смислу онога што сматрамо да је у нашем националном интересу, у интересу наше глобалне позиције и наше позиције на Глобалном југу", рекао је он.

Према речима бившег дипломате, план Запада је да забије клин између Русије и Индије и "да поручи да се Индија некако удаљава од своје јаке позиције неутралности у овом сукобу".

Сибал је такође сугерисао да би Запад, уколико жели да "стварно реши" конфликт дипломатским путем, могао "лако" да преговара са Русијом.

Дипломата каже и да је "нетачно" схватити да је сврха Модијеве посете Украјини да посредује у миру, јер он не верује да је Индија "уопште у режиму посредовања".

Сам Моди је уочи посете нагласио да ће са Зеленским размотрити "перспективе" мирног решења ситуације.

Говорећи за РТ, Сибал је приметио да су време и сврха Модијеве посете "донекле поремећени" украјинским упадом у руску област Курск.

Кијев је раније овог месеца на руску територију послао хиљаде војника уз подршку тенкова и оклопних возила које је испоручио НАТО, што је означило његову највећу прекограничну операцију против Русије до сада. Москва је упад прогласила актом тероризма и распоредила је додатне трупе да одбије нападаче.