Однос снага на Блиском истоку: Са колико војника располажу Израел и САД, а са колико Иран? (МАПА)

Док ће Израел моћи да рачуна на помоћ америчких трупа у региону, Иран подршку може да очекује од милитантних група попут Хамаса, Хезболаха и Хута

Ситуација на Блиском истоку се у последњих неколико месеци знатно погоршала, а регион се већ неко време налази на ивици сукоба великих размера између Израела и САД са једне и Ирана и његових савезничких покрета попут Хезболаха, Хамаса и Хута, са друге стране.

Обе стране располажу великим бројем бораца, с тим да треба имати у виду да би у случају потенцијалног сукоба великих размера, копнене борбе били вођене највероватније само на граници Либана и Израела, услед физичке удаљености са Ираном.

Амерички војници на Блиском истоку и бројно стање ИДФ-а

Вреди подсетити да Оружане снаге САД имају око 46.000 војника на Блиском истоку и да су оне распоређене у 11 земаља - од Турске до Омана.

Тако се према проценама "Аксиоса" са краја 2023. у Турској налази 1.885 америчких војника, Сирији 900, Ираку 2.500, Кувајту 13.500, Бахреину 9.000, Катару 8.000, Уједињеним Арапским Емиратима 3.500, Оману око 200, Саудијској Арабији 2.700 и Јордану 2.936, с тим да је овај број повећан на 3.813, што је наведено у извештају Беле куће са почетка јуна 2024. године.

У извештају се спомиње и да су америчке трупе у ову земљу послате "по захтеву јорданске владе", те да су распоређене "како би подржале операције против Исламске државе, да појачају безбедност Јордана и промовишу регионалну стабилност".

Што се тиче самог Израела, познато је да у овој земљи и даље постоји обавезно служење војног рока, које важи за готово све пунолетне мушкарце и жене, уз одређене изузетке код појединих етничких и верских група.

Због тога, сајт "Глобал фајерпауер" процењује да ИДФ располаже са око 615.000 војника, од чега се 170.000 налази у активном саставу, тј. ради се о професионалним војницима, док су две трећине, њих око 465.000 припадници резервног састава. Што се тиче активног састава, поменута бројка наведена је и у Светском алманаху ЦИА.

Иран, Хезболах, Хамас, Хути и друге милитантне групе

Оружане снаге Ирана располажу са око 960.000 војника, од чега већину, прецизније њих 610.000 чине активни војници, док преосталих 350.000 спадају у резервни састав. Ипак, укупном броју треба додати и око 150.000 припадника Иранске револиционарне гарде (ИРГЦ) и неколико десетина хиљада чланова паравојних снага Басиџ, које се налазе под командом ИРГЦ.

Стога се процењује да Техеран располаже са око 1.200.000 бораца, што потврђују и подаци сајта "Глобај фајерпауер" који наводи број од 1.180.000 војника, рачунајући све поменуте формације.

Као што је већ поменуто, Иран би у случају рата већих размера, највећу подршку добио од бројних милитантних покрета и група, који се већ налазе у отвореном или ограниченом сукобу са Израелом (попут Хамаса и Хезболаха) и/или САД (попут Хута и бројних група унутар Ирака и Сирије).

Хезболах би у случају већег сукоба имао кључну улогу, будући да једино овај покрет има способност да покрене, бар ограничену, копнену офанзиву на Израел, уколико не рачунамо мање групе унутар Сирије, којима власти у Дамаску то вероватно не би дозволиле.

Према подацима изнетим у Светском алманаху ЦИА, процењује се да Хезболах има око 50.000 наоружаних бораца, такође подељених на активни и резервни састав. Са друге стране, лидер овог покрета Хасан Насралах, је 2021. године изјавио да Хезболах има 100.000 обучених бораца, међутим постоје претпоставке да се ради о преувеличавању реалног броја.

Што се тиче Хамаса, покрета који од октобра 2023. активно ратује против Израела, процењује се да је на почетку израелске инвазије имао између 20.000 до 40.000 бораца. Међутим, након готово годину дана сукоба високог интензитета процењује се да је њихов број пао на 9.000 до 12.000, а због текућег конфликта није могуће утврдити прецизан број.

Од свих милитантних група које би у случају сукоба сигурно стале на страну Ирана, највећим бројем бораца може се похвалити покрет Ансар Алах, односно Хути. Наиме, према процени ЦИА у 2022. години ова група је на располагању имала до 200.000 бораца.

Поред свих набројаних група, Иран може рачунати и на подршку неколико милитантних група које делују на територији Ирака и Сирији, а чије се бројно стање процењује на по 1.500 до чак 20.000 бораца. Ипак због слабо дефинисане повезаности ових група са иранским снагама и мале количине података доступних о њима, оне нису укључене на приказаној мапи.