Свет

Параноја у холандској влади: Због страха од шпијунаже, министрима забрањени телефони

Нови холандски премијер, иначе некадашњи челник обавештајних служби, преузео је кабинет министара и увео промене
Параноја у холандској влади: Због страха од шпијунаже, министрима забрањени телефониGetty © Jaap Arriens/NurPhoto

Министри у влади Холандије приморани су да своје мобилне телефоне и паметне сатове држе у трезору када се састају због разговора о државним пословима, саопштио је холандски премијер и бивши безбедносни оперативац Дик Шуф.

Паметни телефони, таблети и други повезани уређаји као што су паметни сатови морају да се ставе у трезор током званичних састанака, укључујући недељни Савет министара, рекао је Шуф, а преноси "Политико".

Мера је на снази откако је Шуф поднео дужност почетком јула.

"Претња шпијунаже постојаће за сва времена. Електронски уређаји, паметни телефони, 'ајподови', све су то микрофони", рекао је Шуф.

Стране силе су заинтересоване да сазнају што више о холандским пословима, а ми то желимо да спречимо, казао је он.

Холандски премијер је додао да дозвољава одлазак на паузу, како би министри могли да оду да провере своје телефоне.

У претходној холандској влади, паметни телефони су били забрањени само када се разговарало о одређеним безбедносним темама, подсетио је у четвртак холандски дневник АД.

Шуфова осетљивост на безбедносне и шпијунске ризике није изненађење. Пре него што је преузео чело холандске владе, био је највиши државни службеник холандског министра правде и безбедности.

Између 2018. и 2020. водио је и холандске обавештајне службе. Пре тога је био национални координатор земље у борби против тероризма.

image