СЗО: Забележен први случај дечије парализе типа 2 у Појасу Газе за 25 година

Хамас је 16. августа подржао захтев УН за седмодневну паузу у борби ради вакцинацију деце у Појасу Газе против дечије парализе, изјавио је данас званичник политбироа Хамаса Изат ел Ришк. Израел је саопштио да ће олакшати трансфер вакцина против полиомијелитиса у Газу за око милион деце

У Појасу Газе забележен је први случај дечије парализе типа два за последњих 25 година, а оболела је 10-месечна беба, саопштила је данас Светска здравствена организација (СЗО), апелујући на хитну вакцинацију свих беба против те болести у тој области.

Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус навео је у саопштењу да је код 10-месечне бебе парализа захватила доњи део леве ноге и да се тренутно налази у стабилном стању.

СЗО је објавила да би две рунде вакцинације против дечје парализе у Појасу Газе требало да почну крајем овог месеца и у септембру, пренео је Ројтерс.

Полиомијелитис типа два јавља се у областима са ниским стопама вакцинације против дечије парализе.

Агенције Уједињених нација позвале су на хуманитарну паузу у сукобима између Израела и Хамаса у трајању од седам дана да би се обавила вакцинација против дечије парализе у Појасу Газе.

Шеф Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама Филип Ладзарини упозорио је данас у објави на платформи Икс да одлагање хуманитарне паузе у сукобу повећава ризик од ширења дечије парализе.

Министарство здравља у Гази, које контролише Хамас, прво је пријавило случај полиомијелитиса код невакцинисане 10-месечне бебе пре недељу дана у граду Деир Ал-Балах у централном делу Појаса Газе.

Хамас је 16. августа подржао захтев УН за седмодневну паузу у борби ради вакцинацију деце у Појасу Газе против дечије парализе, изјавио је данас званичник политбироа Хамаса Изат ел Ришк.

Израел је саопштио да ће олакшати трансфер вакцина против полиомијелитиса у Газу за око милион деце.