Свет

Борељ: Најављено смањење немачке помоћи Украјини веома забрињава

Немачки лист "Франкфуртер алгемајне цајтунг" објавио је претходно да Немачка "оштро смањује" издатке за војну помоћ Украјини и да је Берлин наводно већ престао да плаћа поправку немачке опреме оштећене у Украјини
Борељ: Најављено смањење немачке помоћи Украјини веома забрињаваGetty © Jens Büttner/picture alliance

Најављено смањење немачке помоћи Украјини је "веома забрињавајуће" и представља "лошу вест", изјавио је данас високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

Борељ је рекао у Сантандеру, на северу Шпаније, да Немачка чини много да помогне Украјини да се одупре "руској инвазији" и да је због тога предстојеће смањење помоћи Берлина "веома забрињавајуће", пренео је Монд.

Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је у уторак да ништа не може да утиче на то да Немачка прекрши обећања о подршци Украјини и изразио изненађење због написа немачких медија да Берлин намерава да смањи војну помоћ Кијеву.

Он је потврдио да немачка влада следеће године планирала да издвоји четири милијарде евра за војну подршку Украјини и истакао да је овај износ већи од издвајања било које друге европске земље, пренео је "Униан".

Шолц је подсетио да ће, према одлуци земаља чланица Г7, Украјина добити кредит од 50 милијарди евра из прихода од заплењене имовине Руске Федерације, напомињући да ће тим новцем званични Кијев моћи да купује оружје.

Немачки лист "Франкфуртер алгемајне цајтунг" објавио је претходно да Немачка "оштро смањује" издатке за војну помоћ Украјини и да је Берлин наводно већ престао да плаћа поправку немачке опреме оштећене у Украјини.

Лист је навео да у нацрту буџета за наредну годину Немачка жели да преполови издвајања за Украјину.

image