Свет

Расписани парламентарни избори у Немачкој

Актуелни канцелар Олаф Шолц је најавио да ће се кандидовати за други мандат, али његова странка и њена коалиција нагло губе популарност
Расписани парламентарни избори у НемачкојGetty © Michael Kappeler/dpa

Парламентарни избори у Немачкој расписани су за 28. септембар 2025. године, саопштила је данас канцеларија председника Франк-Валтера Штајнмајера.

Немачки председник Штајнмајер је на препоруку владе званично одредио датум избора за Бундестаг, доњи дом парламента. Бундестаг ће после избора бирати шефа владе – канцелара.

Актуелни канцелар Олаф Шолц је најавио да ће се кандидовати за други мандат, али његова странка и њена коалиција нагло губе популарност.

Шолц од децембра 2021. води тространачку коалицију својих социјалдемократа са еколозима Зеленима и слободним демократама.

Прошле недеље њени лидери су се сагласили о детаљима буџета за 2025. годину, недељама пошто су постигли првобитни договор о којем су се поново спорили што је још више нарушило углед владе.

Избори за Европски парламент у јуну су владајућим странкама донели суморне резултате, а јасну победу главном опозиционом блоку, конзервативној Унији, а друго место крајње десничарској Алтернативи за Немачку.

Немачки министар економије Роберт Хабек дао је до сад најјачи сигнал да планира да се кандидује за канцелара као кандидат Зелених, пише "Политико".

image