Расписани парламентарни избори у Немачкој

Актуелни канцелар Олаф Шолц је најавио да ће се кандидовати за други мандат, али његова странка и њена коалиција нагло губе популарност

Парламентарни избори у Немачкој расписани су за 28. септембар 2025. године, саопштила је данас канцеларија председника Франк-Валтера Штајнмајера.

Немачки председник Штајнмајер је на препоруку владе званично одредио датум избора за Бундестаг, доњи дом парламента. Бундестаг ће после избора бирати шефа владе – канцелара.

Актуелни канцелар Олаф Шолц је најавио да ће се кандидовати за други мандат, али његова странка и њена коалиција нагло губе популарност.

Шолц од децембра 2021. води тространачку коалицију својих социјалдемократа са еколозима Зеленима и слободним демократама.

Прошле недеље њени лидери су се сагласили о детаљима буџета за 2025. годину, недељама пошто су постигли првобитни договор о којем су се поново спорили што је још више нарушило углед владе.

Избори за Европски парламент у јуну су владајућим странкама донели суморне резултате, а јасну победу главном опозиционом блоку, конзервативној Унији, а друго место крајње десничарској Алтернативи за Немачку.

Немачки министар економије Роберт Хабек дао је до сад најјачи сигнал да планира да се кандидује за канцелара као кандидат Зелених, пише "Политико".