Вашингтон увео нове антируске санкције: На мети и кинеске фирме

Америчка администрација је увела санкције за 123 ентитета које је ставила на листу за контролу извоза, од којих су 63 у Русији, а 42 у Кини

Сједињене Америчке Државе су данас увеле санкције према више од 400 субјеката и појединаца због њихове наводне подршке Русији у сукобу с Украјином, укључујући кинеске фирме.

У саопштењу Стејт департмента се истиче да су санкције уведене кинеским фирмама за које амерички званичници верују да помажу Русији да заобиђе санкције Запада и јача своју војску, а које су укључене у испоруку алатних машина и микроелектронике у Русију.

Стејт департмент је увео санкције за 190 ентитета и појединаца, пренео је Ројтерс.

Санкције Стејт департмента укључују потезе усмерене против руског енергетског сектора Русије и против компанија у Турској, Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) и централној Азији, укључујући кинеску компанију "Далиан машин тул груп", која је наводно испоручила робу двоструке намене руским компанијама у вредности од четири милиона долара.

Америчко министарство финансија саопштило је да је увело санкције транснационалним ентитетима и појединцима који су наводно укључени у набавку муниције и другог материјала за Русију, као и у помагање руским олигарсима да избегну западне санкције.