Свет

Харис обећава: Војска САД ће бити "најсмртоноснија на свету" ако победим на изборима

Харисова је током званичне номинације за кандидата Демократске странке на предстојећим изборима обећала да ће остати привржена НАТО-у
Харис обећава: Војска САД ће бити "најсмртоноснија на свету" ако победим на изборимаGetty © Mario Tama

Актуелна потпредседница САД Камала Харис изјавила је да ће се побринути да америчка војска "остане најсмртоноснија" на планети ако победи на председничким изборима у новембру.

"Као главнокомандујућа, осигураћу да Америка увек има најјачу, најсмртоноснију борбену снагу на свету", рекла је Харис током званичног примања номинације своје странке на Демократској националној конвенцији (ДНЦ) у Чикагу. 

Подсетила је окупљене да се, као потпредседница, већ "суочила са претњама по (америчку) безбедност, преговарала са страним лидерима, јачала (америчке) савезе и ангажовала се са (америчким) храбрим трупама у иностранству".

Она је критиковала Доналда Трампа због тога што је "претио да ће напустити НАТО".

Харисова је тврдила да ће, за разлику од свог републиканског ривала, остати привржена Алијанси, обећавши да ће "као председница бити чврсто уз Украјину и наше савезнике из НАТО-а".

Потпредседница САД је обећала да ће испунити своју "свету обавезу" и да ће се бринути о америчким трупама и њиховим породицама ако буде изабрана.

"Увек ћу поштовати, а никада омаловажавати њихову службу и њихову жртву", рекла је она.

Бајден, који се у понедељак обратио ДНЦ-у, такође је напао Трампа због његовог става о НАТО-у. "Када је Трамп напустио функцију, Европа у НАТО-у је била у дроњцима – то није шала", рекао је председник.

Трамп је током свог мандата критиковао европске земље које нису успеле да постигну ниво војне потрошње од два одсто БДП-а да не доприносе довољно Алијанси и да се претерано користе о Вашингтон. 

Раније ове године, републикански кандидат је подсетио да је рекао лидерима НАТО-а да САД неће бранити "делинквентне" чланице блока.

image