ДНР Кореја: Наставићемо да унапређујемо статус нуклеарне силе

Напори других суверених држава да ојачају своје одбрамбене способности како би се носили са све већом нуклеарном претњом из САД никада не могу бити изговор за нагомилавање нуклеарног оружја, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова ове земље

Северна Кореја оштро осуђује ревидирани нуклеарни стратешки план САД који је одобрио амерички председник Џозеф Бајден, изјавио је јутрос портпарол севернокорејског министарства спољних послова, поручујући да ће се Пјонгјанг одлучно супротставити било којој врсти америчке нуклеарне претње.

Министарство спољних послова је саоштило да ће ДНР Кореја наставити да унапређује свој статус нуклеарне силе да би могла да брани свој суверенитет и безбедност, пренела је севернокорејска новинска агенција КЦНА.

"Ревидирање нуклеарне стратегије САД, које су задржале највећи нуклеарни арсенал на свету, има озбиљан негативан утицај на глобалну нуклеарну равнотежу, безбедносно окружење и систем нуклеарног разоружања", указао је портпарол.

Према његовим речима, САД на тај начин покрећу трку у нуклеарном наоружању и повећавају могућност нуклеарних сукоба широм света.

"Напори других суверених држава да ојачају своје одбрамбене способности како би се носили са све већом нуклеарном претњом из САД никада не могу бити изговор за нагомилавање нуклеарног оружја", додаје се у саопштењу министарства.

Бела кућа саопштила је у уторак да тајни амерички стратешки нуклеарни план није одговор на неку појединачну земљу или претњу.

Њујорк тајмс је објавио да су САД први пут преоријентисале своју стратегију одвраћања да се фокусира на одговор на проширење кинеског нуклеарног арсенала.

Кинеско министарство спољних послова саопштило је у среду да је озбиљно забринуто због писања тог америчког медија у којем се наводи да план такође настоји да припреми САД за могуће координисане нуклеарне изазове из Кине, Русије и Северне Кореје.