Свет

Отворена истрага o убиству из нехата због смрти седам особа на јахти милионера Мајка Линча

Убиство би могло да буде проузроковано неодговорним понашањем, наводе из италијанског тужилаштва
Отворена истрага o убиству из нехата због смрти седам особа на јахти милионера Мајка ЛинчаGetty © Jonathan Brady/PA Images

Италијански тужилац отворио је данас истрагу о убиству из нехата због смрти британског милионера Мајка Линча и још шест особа који су страдали када је у понедељак након олује потонула луксузна јахта код Сицилије, најављено је из канцеларије тужиоца, преноси Ројтерс. 

Из тужилаштва су на конференцији за медије истакли да се истрага не односи ни на једну одређену особу, али да би убиство могло да буде проузроковано неодговорним понашањем. 

Тужилаштво је, такође, саопштило да су тела пронађена у кабинама на левој страни брода.

"Било је очигледно да су људи покушавали да се сакрију у кабинама на левој страни пошто је брод, након потонућа, завршио на десној страни. Првих пет тела је пронађено у првој кабини на левој страни, а последње тело у трећој кабини", навели су из тужилаштва.

Међу погинулима је и Линчова кћерка Хана (18), чије је тело последње извучено са потонуле јахте.

Тело Хане Линч открили су у петак рониоци који су претраживали потопљено пловило последњих пет дана. Осталих пет тела пронађено је у среду и четвртак, док је тело јединог погинулог члана посаде, шефа кухиње Рекалда Томаса, пронађено у понедељак.

Преживело је 15 особа, укључујући Линчову супругу, као и капетана јахте.

Обалска стража је у име тужиоца испитала капетана Џејмса Катфилда и остале преживеле.

Јахта коју је погодило невреме, пловила је под британском заставом, била је дугачка 56 метара, на њој су биле 22 особе – 12 путника и 10 чланова посаде, а преврнула се и потонула за око 60 секунди код обала Палерма.

Потонуће ове јахте збунило је поморске стручњаке који кажу да је брод, који је направио италијански врхунски произвођач Перини, требало да издржи олују и у сваком случају не би требало да потоне тако брзо као што је потонуо.

image