Зеленски условљава Индију? Следећи мировни самит може у Њу Делхију, али...

Индија мора да прихвати одлуке донете на првој конференцији о Украјини, ако жели да наредни мировни самит буде одржан у тој земљи, навео је Владимир Зеленски

Владимир Зеленски је предложио да се следећа конференција о Украјини одржи у Индији, али под условом да Њу Делхи пристане да потпише саопштење првог самита, преноси "Хиндустан тајмс".

Зеленски је индијском премијеру Нарендри Модију изнео услов да Индија мора да прихвати одлуке донете на првој конференцији на којој се говорило о решењу украјинске кризе, у случају да жели да наредни мировни самит буде одржан у Индији, преноси лист.

Конференција о Украјини одржана је у Бургенстоку у Швајцарској средином јуна. Учесници (не сви) су потписали заједничко саопштење у коме истичу да би Кијев се залажу да Кијев контролише Запорошку нуклеарну електрану, за бесплатанo и безбеданo кретање комерцијалних бродова и приступ морским лукама у Црном и Азовском мору, и ослобађање свих ратних заробљеника са обе стране.

Поред Индије, ни Бразил, Мексико, Јужна Африка, Јерменија, Саудијска Арабија и Тајланд нису потписале заједничко саопштење.

Из Кремља су поручили да је тражење решења украјинског сукоба без учешћа Русије апсолутно нелогично и узалудно.

Руски председник Владимир Путин је средином јула изнео услове за моментални прекид ватре у Украјини. Међутим, после украјинског напада на Курску област, Путин је поручио да је немогуће водити преговоре са онима који "неселективно ударају на цивиле, цивилну инфраструктуру и покушавају да створе претње нуклеарним енергетским објектима".

Помоћник руског председника Јуриј Ушаков је појаснио да мировни предлози Москве и даље важе, али да Русија у овој фази неће преговарати са Украјином због "авантуре" украјинских снага у Курској области.