Свет

Сијарто: Борељ је бриселски Бајден

Шеф мађарске дипломатије је подсетио да је Брисел оштро критиковао Орбана због његових посета Москви и Кини, а док је италијанска премијерка Ђорђа Мелони отишла у Пекинг да се састане са председником Кине, нису уследиле критике, јер је "она урадила права ствар"
Сијарто: Борељ је бриселски Бајден© Tanjug/AP Photo/Sakchai Lalit

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, је изјавио да је реакција Европске уније на мировну иницијативу за Украјину мађарског премијера Виктора Орбана "на нивоу вртића", док је шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља назвао "бриселским Бајденом".

Сијарто је напоменуо да је Брисел оштро критиковао Орбана због његових посета Москви и Кини и указао да, када је италијанска премијерка Ђорђа Мелони отишла у Пекинг да се састане са председником Кине, нису уследиле критике, јер је "она урадила права ствар".

"Овде су уследиле веома детињасте реакције – испратили су Бајдена из Брисела – Жозефа Бореља – који сматра да бисмо били увређени када би се Савет министара спољних послова састао не у Пушкаш арени већ негде у Бриселу. Нас није брига", рекао је Сијарто говорећи на политичком фестивалу Транзит.

Према његовим речима, 13 земаља, међу којима су и "три највеће државе ЕУ", биле су за одржавање савета као и до сада у Будимпешти, пет је рекло да тада неће доћи, још осам је рекло да их није брига, а Борељ је то одбио.

"Тада је Борељ рекао да је већина за то да се одржи у Будимпешти и са овим фантастичним математичким показатељима све се завршило", приметио је Сијарто.

Раније је шеф дипломатије ЕУ Жозеф Борељ рекао да ће следећи неформални састанак министара спољних послова крајем августа бити одржан у Бриселу, а не у Будимпешти због става Мађарске о Украјини.

Сијарто је ову одлуку назвао показатељем фрустрације Европске уније, која није била у стању да организује мировну мисију попут оне коју је извео мађарски премијер Виктор Орбан.

image