Свет

Раскол у америчкој династији: Ко је ко у клану Кенедијевих

Од десеторо браће и сестара Роберта Кенедија Млађег, њих шесторо је устало против ангажовања свог брата у председничкој кампањи за америчке изборе у новембру 2024.
Раскол у америчкој династији: Ко је ко у клану КенедијевихGetty © Bettmann / Contributor

Роберт Кенеди Млађи саопштио је јавности у петак да се повлачи из председничке трке и да ће подржати кандидата републиканаца за председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа. Неколико сати касније, његове четири сестре и брат назвали су тај потез издајом.

Недуго након што је објавио своју одлуку, наводећи три главна разлога за њу:одсуство слободе говора и слободе медија, подршка САД рату у Украјини и "рат против наше деце" која све чешће болују од хроничних болести, Боби Кенеди добио је јавни шамар од својих најближих.

Сестре Кетлин, Кортни, Кери, Рори и брат Крис навели су да желе Америку испуњену надом и повезану заједничком визијом о слободи појединца, економском расту и националном поносу, као и да своје поверење дају потпредседници САД и кандидату демократа за председника Камали Харис и Тиму Валцу.

"Одлука нашег брата Бобија да подржи Трампа је издаја вредности које су наш отац и наша породица сматрале најважнијим. Ово је тужан крај, тужне приче", навели су Кенедијеви.

Актери ове породичне драме који носе једно од најпознатијих политичких презимена у историји америчке политике, деца су Роберта Ф. Кенедија, државног тужиоца и сенатора из државе Њујорк, убијеног у атентату 1968. током кампање за номинацију демократа за председничке изборе. Није згорег подсетити да је Робертов рођени брат био 35. председник САД Џон Кенеди, и да је ова породица деценијама уназад део америчког политичког естаблишмента, позната, нажалост, и по трагедијама које су је сналазиле - попут убиства двојице браће. 

Роберт Ф. Кенеди са супругом Етел имао је 11 деце (син Мајкл страдао је 1997). Роберт Млађи, Боби, је њихово треће дете, чији су најновији политички потез осудиле најстарија у породици, Кетлин Кенеди Таунсенд, адвокат попут млађег брата Бобија, прва жена заменик гувернера Мериленда и најмлађа сестра Рори, која се бави документарним филмом.

Рори су медији својевремено назвали "тихим Кенедијем" и она је, на неки начин, изузетак јер није изабрала адвокатску, политичку каријеру или посао у високом америчком бизнису, позиције које заузима већина деце Роберта Ф. Кенедија. И њихова деца. И деца њихове деце.

Ипак, и Рори припада свету где подршка Трампу значи готово смртну осуду, иако се тај свет номинално назива уметничким и слободним.

Сестра Кетлин, најстарије живо унуче Џозефа Кенедија и Роуз Фицџералд Кенеди и данас "служи држави" као саветник за пензиона питања Министарства рада, док је њена сестра Кери, такође адвокат и председница организације за људска права која носи име њеног оца.

Уз блиску сарадњу са Амнести интернешенелом и рад у овој организацији, Кери Кенеди активно се противила раздвајању мигрантских породица за које је најодговорнијим сматрала Трампову председничку администрацију. Својевремено је била изведена пред суд, због саобраћајне несреће коју је изазвала 2012, а када се сумњало да је возила аутомобил под дејством психоактивних супстанци. Подршку у судници тада су јој дали браћа и сестре, између осталих и Боби. 

Кортни Кенеди амерички медији својевремено су описивали као најповученију у чувеној породици, наглашавајући да није ишла на колеџ нити следила професионални пут браће и сестара, већ се посветила хуманитарном раду. Њена приватност била је на најстрашнији начин нарушена када је 2019. године њена двадесетдвогодишња ћерка Саоирс пронађена мртва у породичном дому, највероватније због предозирања.

Коначно, једини рођени брат чије се име нашло испод овог кратког и оштрог породичног саопштења, Кристофер Кенеди, у водама је и великог бизниса и крупне политике, као директор породичне инвестиционе компаније која носи име Џозефа Кенедија, његовог деде, али и као веома активни члан Демократске странке. Између осталог, својевремено је прикупљао средства за кандидатуру Барака Обаме за Сенат.  

Да не може да рачуна на подршку сестара и браће, Роберту Млађем и јавности било је јасно још средином ове године када је 15 Кенедијевих подржало Бајдена као председничког кандидата, а не свог рођака, како је известио тада Си-Би-Ес њуз. Сестрама, са изузетком Кортни, и брату Крису, придружили су се тада и Максвел, али и најстарији брат Џозеф Патрик Други Кенеди, бивши конгресмен. 

На овим породичним листама нема имена десетог детета Роберта Ф. Кенедија и Етел, Дагласа, дугогодишњег новинара Фокс њуза.

Он је својевремено изнео слично мишљење као старији брат Боби, да би убица њиховог оца, Палестинац Сирхан Сирхан, требало да буде помилован, иако је цела породица била против тога.

Назвавши братовљев политички ангажман у председничкој кампањи 2024. "тужним крајем тужне приче", најближи сродници су га се изгледа дефинитиво "одрекли преко огласа" у најбуквалнијем смислу тог израза.

Раније је Роберт Кенеди Млађи, адвокат попут многих у својој породици који се бавио заштитом животне средине и имао врло турбулентан живот, важио за "црну овцу" у породици. Медији су га крстили као "теоретичара завере" наводећи да је неутемељно износио ставове да вакцине могу да изазову аутизам, противио се вакцинисању деце против ковида 19 и оштро критиковао као заступника крупних интереса Ентонија Фаучија, Бајденовог саветника и лекара број један америчке пандемије вируса корона.

То што се, у међувремену, када је пандемија прошла, открило да постоје многе контроверзе када је у питању доктор Фаучи и његово руковођење пандемијом, што је због тога морао да одговара и пред Конгресом, где је признао да су неке мере биле измишљене, није амнестирало Бобија, "теоретичара завере".

Браћа и сестре, попут Кери или Дагласа, тих година су говорили да веома воле свог брата, али да не деле његове ставове. 

Роберт Кенеди Млађи, у међувремену је прешао пут од "црне овце" и чудака у породици до издајника. Ипак, нису га баш сви Кенедијеви напустили, како то инсистирају мејнстрим медији чијем "главном току" припада већином и ова породица.

Један од ретких који је стао уз Бобија био је Ентони Шивер, најмлађи син сестре Џеј Еф Кеја Јунис. 

"Сви могу да причају шта хоће. Ја се једноставно не слажем са њима. Мислим да је човек препаметан, способан и да одлично ради. Срећан сам што сам у његовом тиму", рекао је Шивер одговарајући на питање зашто је постао "породична мањина" и подржао председничку кандидатуру Бобија Кенедија. 

image