Свет

Шолц и Зеленски разговарали о мировном самиту о Украјини: Желе да наставе швајцарске разговоре

Укључивање Глобалног југа је од посебног значаја у овом контексту, саопштено је из немачке владе
Шолц и Зеленски разговарали о мировном самиту о Украјини: Желе да наставе швајцарске разговореwww.globallookpress.com © © Sean Gallup

Немачки канцелар Олаф Шолц и Владимир Зеленски разговарали су данас телефоном о наставку процеса мировног самита о Украјини у Швајцарској, рекао је новинарима портпарол немачке владе Штефен Хебестрајт. Он је изјавио да су се обе стране сложиле да је овај процес важан и да су разговарали о његовом наставку.

"Укључивање Глобалног југа је од посебног значаја у овом контексту", наводи се у саопштењу.

Напомиње се да је разговор био темпиран да се поклопи са Даном независности Украјине. Током разговора, Шолц и Зеленски су разматрали војну и хуманитарну ситуацију.

Канцелар је поново потврдио "своју сталну и непоколебљиву солидарност са Украјином". Зеленски је захвалио немачкој влади на сталној војној подршци, посебно у области противваздушне одбране.

Конференција о Украјини одржана је у Бургенстоку у Швајцарској 15. и 16. јуна.

Кремљ је навео да је тражење излаза из ситуације у украјинском сукобу без учешћа Русије апсолутно нелогично и узалудно.

У заједничком саопштењу после самита, Кијев се позива да врати контролу над нуклеарном електраном Запорожје, а садржи и позиве на слободно кретање у Црном и Азовском мору, као и размену и ослобађање свих ратних заробљеника. У документу се говори и о потреби дијалога свих страна како би се сукоб окончао.

На самиту у Швајцарској, Индија, заједно са Бразилом, Мексиком, Јужном Африком, Јерменијом, Саудијском Арабијом и Тајландом, није потписала заједничко саопштење.

Почетком јула заменик министра спољних послова Руске Федерације Михаил Галузин изјавио је за РИА Новости, коментаришући тему новог састанка о Украјини, да руска страна не прихвата ултиматуме и да неће учествовати у таквим догађајима.

После терористичког напада Оружаних снага Украјине на Курску област, председник Русије Владимир Путин назвао је немогућим преговоре са онима који "неселективно ударају на цивиле, цивилну инфраструктуру или покушавају да створе претње нуклеарним енергетским објектима".

image