Свет

Дуда признао: Пољски тенкови учествују у нападу украјинских оружаних снага на Курск

Тенкови ПТ-91 'тварди' данас бране Украјину на бојном пољу, борећи се у Русији, рекао је пољски председник
Дуда признао: Пољски тенкови учествују у нападу украјинских оружаних снага на Курск© Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Пољски председник Анджеј Дуда признао је да су тенкови које је његова земља пребацила у Украјину учествовали у нападу украјинских оружаних снага на област Курск у Русији. Дуда је данас допутовао у Украјину у ненајављену посету и учествује у прослави Дана независности земље.

Дуда је, након састанка са Владимиром Зеленским, рекао да "тенкови ПТ-91 'тварди', пребачени пре више од годину дана из Пољске, данас бране Украјину на бојном пољу, борећи се у Курској области".

Истовремено је обећао да ће наставити војну и политичку подршку Украјини у "њеним настојањима да се придружи НАТО-у и ЕУ".

Раније је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила да се напад украјинских оружаних снага на Курску област Русије дешава уз свеобухватну подршку Запада, који је одобрио ове акције.

"У 5.30 часова 6. августа јединице Оружаних снага Украјине прешле су у офанзиву са циљем да заузму територију у Курској области, њихово напредовање је заустављено", изјавио је начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов.

Он је нагласио да ће операција у Курској области бити завршена поразом непријатеља и изласком на државну границу.

Како је данас саопштило руско Министарство одбране, током борби у правцу Курска, Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 5.500 људи, 71 тенк и 11 лансера МЛРС.

Руски председник Владимир Путин изјавио је да је кијевски режим предузео провокацију и да је пуцао неселективно, укључујући и цивилне циљеве. Путин је рекао да ће непријатељ добити достојан одговор, а сви циљеви који стоје пред Русијом биће остварени.

image