Свет

Хезболах засуо ракетама Израел, ИДФ извео ваздушне нападе на Либан

Хезболах је саопштио да је са око 320 "каћуша" гађао војне циљеве у Израелу, док израелска војска саопштава да врше превентивне ударе на Либан и да у њима учествује око 100 авиона
Хезболах засуо ракетама Израел, ИДФ извео ваздушне нападе на Либан© Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Израел је покренуо ваздушне нападе широм јужног Либана рано у недељу у, како су га назвали, превентивном удару на Хезболах, преноси агенција АП.

Напад је покренут након што је милитантна група навела да је лансирала стотине ракета и дронова да освети убиство једног од својих највиших команданата прошлог месеца.

Израелска војска је саопштила да Хезболах планира да лансира салву ракета и пројектила према Израелу. Убрзо након тога, Хезболах је објавио да је започео напад на израелске војне положаје као почетни одговор на убиство Фуада Шукра, једног од његових оснивача, у израелском ваздушном нападу на Бејрут прошлог месеца.

Напади су уследили у тренутку када је Египат домаћин нове рунде преговора са циљем окончања рата између Израела и Хамаса. Хезболах је рекао да ће зауставити борбе ако дође до прекида ватре у Гази. 

Сирене за ваздушне нападе огласиле су се широм северног Израела, а израелски међународни аеродром Бен Гурион преусмерио је долазне летове и одложио полетање на неко време. Израелска управа за аеродроме саопштила је да су летови настављени у 7 сати ујутро по локалном времену.

Израел је јутрос уништио више хиљада ракета Хезболаха, изјавио је премијер Бенјамин Нетанјаху и истакао да је израелска влада одлучна да учини све да заштити земљу.

"Јутрос смо открили припреме Хезболаха за напад на Израел. У консултацији са министром одбране и начелником генералштаба ИДФ, наложили смо нашој војсци да проактивно делује како би се уклониле претње", рекао је Нетанјаху на почетку јутрошњег ванредног састанка кабинета за националну безбедност, након што је Хезболах саопштио да је извео "прву фазу" напада на Израел као одговор на убиство високог команданта те групе.

Потпуковник Надав Шошани, портпарол израелске војске, рекао је да је Хезболах намеравао да погоди циљеве у северном и централном Израелу. Он је рекао да су прве процене откриле "врло малу штету" у Израелу, али да је војска остала у стању приправности.

Он је рекао да је око 100 израелских авиона учествовало у недељним ударима.

Нешто касније током преподнева, поново се огласио Хезболах и саопштио да је "за данас завршена" војна операција.

Они су негирали да су израелски превентивни напади покренути непосредно пре њеног напада на Израел утицали на операцију, преноси "Гардијан".

"Тврдње непријатеља о превентивним акцијама које је извео, циљевима које је погодио и ометању напада Хезболаха су празне", наводи се у саопштењу.

Додаје се да су сви дронови лансирани ка циљевима према предвиђеном распореду.

Либанска државна Национална новинска агенција саопштила је да је једна особа погинула у нападу на аутомобил у граду Кијам. Либански медији известили су о другим ударима широм југа, а снимци су се појавили и на друштвеним мрежама.

Хезболах је саопштио да је његов напад укључивао више од 320 ракета "каћуша" усмерених на више локација у Израелу и велики број дронова. Речено је да је операција усмерена на "израелске војне циљеве", као и на непријатељске локације, касарне и платформе Гвоздене куполе (противракетне одбране).

Хезболах је касније објавио крај, како је рекао, прве фазе узвратних удара, за које је рекао да ће му омогућити да изврши још напада дубље у Израел. Група је навела да су сви дронови које је лансирала погодили своје мете, не наводећи колико. Наведено је 11 база, касарни и војних положаја за које се тврди да су гађани у северном Израелу и на Голанској висоравни.

У САД, портпарол Савета за националну безбедност, Шон Савет, рекао је да председник Џозеф Бајден "помно прати догађаје у Израелу и Либану".

"По његовом наређењу, високи амерички званичници непрекидно комуницирају са својим израелским колегама. Наставићемо да подржавамо право Израела да се брани и наставићемо да радимо на регионалној стабилности", додао је Савет.

Пентагон је саопштио да је министар одбране Лојд Остин разговарао са својим израелским колегом Јоавом Галантом о одбрани Израела од Хезболаха. Остин је "поново потврдио чврсту посвећеност Сједињених Држава одбрани Израела од било каквих напада Ирана и његових регионалних партнера и заступника", наводи се у саопштењу.

Данијел Хагари, још један портпарол израелске војске, рекао је да је војска извршила напад у самоодбрани.

"Видимо да се Хезболах спрема да покрене опсежан напад на Израел, истовремено угрожавајући либанске цивиле. Упозоравамо цивиле који се налазе у областима где Хезболах делује да се одмах склоне ради сопствене безбедности", додао је Хагари, не износећи детаље. 

Канцеларија израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа саопштила је да он и министар одбране Галант управљају најновијом операцијом из војног штаба у Тел Авиву. Галант је прогласио "посебну ситуацију на домаћем фронту".

image