"Спејс икс" ће следеће године вратити астронауте "Боингове" летелице из свемира

Ветерани НАСА, астронаути Буч Вилмор и Суни Вилијамс, обоје бивши војни пробни пилоти, постали су прва посада која је управљала "Старлајнером" 5. јуна када су лансирани на ИСС, очекивало се да ће то бити осмодневна пробна мисија, али се због кварова продужила на више месеци

Двоје астронаута НАСА који су одлетели на Међународну свемирску станицу у јуну у "Боинговој" новој капсули "Старлајнер", вратиће се на Земљу почетком следеће године свемирском летелицом "Спејс икса", рекли су званичници НАСА у суботу, преноси Ројтерс.

Они су навели да је због проблема са "Старлајнеровим" погонским системом превише ризично да се посада врати кући како је планирано у "Боинговој" летелици.

Ветерани НАСА, астронаути Буч Вилмор и Суни Вилијамс, обоје бивши војни пробни пилоти, постали су прва посада која је управљала "Старлајнером" 5. јуна када су лансирани на ИСС. Очекивало се да ће то бити осмодневна пробна мисија.

Али "Старлајнеров" погонски систем је претрпео низ кварова у прва 24 сата лета до ИСС-а где астронаути већ 79 дана бораве док је "Боинг" покушавао да установи шта је проблем.

Званичници НАСА рекли су медијима у Хјустону да су Вилмор и Вилијамс безбедни и спремни да остану још дуже. Они ће искористити своје додатно време да спроведу научне експерименте заједно са осталих седам астронаута који бораве на станици, саопштила је НАСА.

У реткој реорганизацији астронаутских операција НАСА, сада се очекује да ће се два астронаута вратити у фебруару 2025. на свемирском броду "Спејс икса" "Кру драгон" који треба да буде лансиран следећег месеца као део рутинске мисије ротације астронаута.

Два од четири седишта "Кру драгона" остаће празна за Вилмора и Вилијамсову.

У тексту се наводи да се "Боинг" надао да ће њихова пробна мисија са "Старлајнером" искупити проблематичан програм након година развојних проблема и прекорачења буџета од преко 1,6 милијарди долара од 2016. Сада, међутим, у помоћ мора да прискочи Боингов највећи ривал у свемирским програмима, "Спејс икс" Илона Маска

НАСА је у саопштењу навела да ће се "Старлајнер" искрцати са ИСС без посаде почетком септембра. Свемирска летелица ће покушати да се аутономно врати на Земљу.

"Знам да ово није одлука којој смо се надали, али смо спремни да спроведемо акцију неопходну да подржимо одлуку НАСА", навео је шеф "Старлајнера" у Боингу Марк Напи запосленима у мејлу.

Шеф свемирске операције НАСА Кен Боверсок рекао је да су званичници агенције једногласно гласали да "Кру драгон" врати астронауте кући. "Боинг" је гласао за "Старлајнер", за који је рекао да је безбедан.

Нелсон је рекао новинарима на конференцији за новинаре у Хјустону да је о одлуци агенције разговарао са новом извршном директорком "Боинга" Кели Ортберг и да је уверен да ће "Боинг" наставити свој програм "Старлајнер".