Свет

Швајцарска протерује косовског Албанца који је претукао Србина

Након што је покренута истрага о инциденту, овај албански младић је осумњичен и за низ других кривичних дела укључујући претње службенику обезбеђења, избегавање полицијске контроле и физичко насиље
Швајцарска протерује косовског Албанца који је претукао СрбинаGetty © Stefan Huwiler

Савезни суд Швајцарске одобрио је данас жалбу јавног тужилаштва у Цириху да се из земље, у трајању од пет година, протера косовски Албанац који је тешко претукао једног Србина 2020. године, преноси "Телеграфи".

Овај двадесетогодишњи младић који је одрастао у Швајцарској проглашен је кривим за тешки облик насиља.

Инцидент се догодио у августу 2020. године док је овај Албанац био на условној слободи због претходно изречене казне. Он је оштећеног Србина прво оборио на земљу, а затим га три пута ударио ногом у главу наневши му тешке телесне повреде.

Након што је покренута истрага о инциденту, овај албански младић је осумњичен и за низ других кривичних дела укључујући претње службенику обезбеђења, избегавање полицијске контроле и физичко насиље.

Виши кантонални суд младића је првобитно осудио на 32 месеца затвора полуотвореног типа, а затим га је осудио и на условну и новчану казну.

Пресудом Врховног суда Швајцарске овај Албанац није протеран из Швајцарске, али ће одлука Савезног суда то променити. Савезни суд је одлуку о депортацији образложио тиме да јавни интерес надмашује личне интересе оптуженог, истичући да његово насиље представља опасност по друштво.

У Савезном суду истичу да почињена кривична дела и она након отварања истраге показују да постоји велики ризик да ће он поновити кривична дела.

Овај Албанац је у Швајцарску стигао са годину и по дана. Како преносе медији одустао је од два приправничка посла, а кратко време је радио у фирми свог оца.  Наводи се и да овај младић није економски интегрисан у швајцарски систем, односно да није успео да нађе стални посао показујући да нема вољу да промени свој положај.

image