Премијер Либана позива на Резолуцију 1701 и избегавање даљих сукоба са Израелом

Бејрут је истакао да одржава редовне контакте са партнерима, како би избегао ескалацију са Израелом, а влада је расправљала и о спремности либанских хитних служби

Привремени премијер Либана, Наџиб Микати, рекао је данас, након ванредног састанка владе, да је прво потребно зауставити израелску агресију, како је назвао, а затим спровести Резолуцију 1701, позивајући се на одлуку УН која је окончала Други либански рат између Израела и Хезболаха 2006. године.

Резолуција предвиђа стварање демилитаризоване зоне између северне границе Израела и реке Литани у Либану.

Бејрут је истакао да одржава редовне контакте са партнерима, како би избегао ескалацију са Израелом, наводи либанска новинска агенција ННА.

Влада Либана је такође расправљала о спремности либанских хитних служби.
"Тајмс оф Израел" наводи да се та земља суочава са недостатком горива и у последњим данима дошло је до масовних искључења струје, што је утицало на редовно функционисање болница.

Либанска група Хезболах напала је јутрос 11 војних база на северу Израела и лансирала више од 320 ракета у "првој фази" напада, за који је навела да представља одмазду за убиство једног од команданата Хезболаха Фуада Шукра, прошлог месеца у Бејруту.

Хезболах је за убиство Фуада Шукра окривио Израел.