Пекинг се противи америчким санкцијама: Уводи контрамере које ће заштитити кинеске компаније

Кинеско министарство трговине саопштило је да ће усвојити неопходне мере како би заштитило права и интересе својих компанија

Кинеско министарство трговине саопштило је данас да се оштро противи одлуци САД да додају више кинеских ентитета на своју листу контроле извоза због наводних веза са руском Специјалном војном операцијом у Украјини.

Пекинг је додао да ће усвојити неопходне мере како би заштитио права и интересе својих компанија.

САД су у петак увеле санкције против 105 руских и кинеских фирми због њихове наводне подршке руској војсци, оптужујући их да пружају производе и услуге које Русији омогућавају напредовање на фронту и помажу њеној способности да избегне рестриктивне мере. Наиме, 42 кинеске компаније, 63 руске и 18 из других земаља - нашле су се на мети из разлога што су слале америчку електронику странама повезаним са руском војском која је производила хиљаде дронова "шехид-136" са циљем да их Русија користи против Украјине, преноси Ројтерс.

Уведене санкције спречавају поменуте компаније да тргују са америчким фирмама без добијања посебне лиценце, које су готово недостижне.

Стејт департмент је рекао да је забринут због "величине извоза робе двоструке намене" попут "машина, алатки и компоненти" из Кине у Русију.

Кинеско министарство је саопштило да су акције САД "типично једностране" и да ће пореметити међународни трговински поредак, те ометати нормалну економску размену.

Нагласили су да ће Кина предузети неопходне мере да одлучно заштити легитимна права својих компанија.

"Кина позива САД да одмах зауставе своју погрешну праксу и предузећемо неопходне мере да одлучно заштитимо легитимна права и интересе кинеских компанија", наводи се у саопштењу.