Свет

Дуда одбио да говори о нападу на Курск: Само о томе не могу да причам

После јучерашњег признања пољског председника да су тенкови ПТ-91 "тварди", које је Пољска испоручила Украјини, коришћени за напад на Курску област, данас је одбио да каже да ли је унапред знао за терористичку акцију
Дуда одбио да говори о нападу на Курск: Само о томе не могу да причам© Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Пољски председник Анджеј Дуда избегао је да одговори на питање да ли је знао унапред за терористички напад Оружаних снага Украјине на Курску област, иако је Русија више пута навела да је акција планирана уз учешће НАТО-а и западних обавештајних служби.

"Само о томе не можемо да причамо нажалост, не могу да одговорим на ово питање", рекао је Дуда на јутјуб каналу "Зеро", одговарајући на питање да ли је био обавештен о плановима Кијева за напад на територију Курске области.

Подсећамо, пољски председник је у току јучерашње посете Кијеву признао да су тенкови које је његова земља пребацила у Украјину коришћени у нападу украјинских оружаних снага на област Курск у Русији.

Дуда је, након састанка са Владимиром Зеленским, рекао да тенкови ПТ-91 "тварди", пребачени пре више од годину дана из Пољске, данас бране Украјину на бојном пољу, у борбама у Курској области".

Истовремено је обећао да ће наставити војну и политичку подршку Украјини у "њеним настојањима да се придружи НАТО-у и ЕУ".

Раније је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила да се напад украјинских оружаних снага на Курску област Русије дешава уз свеобухватну подршку Запада, који је одобрио ове акције.

Руски председник Владимир Путин изјавио је да је кијевски режим предузео провокацију и да је пуцао неселективно, укључујући и на цивилне циљеве. Путин је рекао да ће непријатељ добити достојан одговор, а сви циљеви који стоје пред Русијом биће остварени.

image