Свет

Хезболах: Спремни смо да употребимо балистичке ракете против Израела

Лидер покрета је рекао да је руководство Хезболаха одлучило да удари самостално, без координације са покретима отпора у другим земљама и Ирану
Хезболах: Спремни смо да употребимо балистичке ракете против Израела© Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

Хезболах је спреман да нападне Израел балистичким и прецизним пројектилима ако буде потребно, рекао је лидер либанског покрета Хасан Насрaла, говорећи за ТВ канал "Ал-Манар".

"Хезболах нема намеру да користи балистичке и прецизне ракете против Израела, али оне могу бити употребљене у будућности", нагласио је он.

Говорећи о спремности да настави да се освети за убиство вишег команданта покрета Фуада Шукра, Насрала је објаснио да ће Хезболах сачекати детаље о резултатима прве етапе узвратног удара, који се догодио у недељу ујутро.

"Када све проверимо, онда можемо да уверимо Либанце да је одговор завршен и да се могу вратити свом нормалном животу", додао је он.

Насрала тврди да су сви дронови које је данас лансирала та група ушли у ваздушни простор Израела, наводећи да је напад протекао по плану, као и да ниједан од Хезболахових прецизних или стратешких пројектила није био оштећен у израелским нападима на Либан.

Насрала каже да је Хезболах гађао војну обавештајну базу на 1,5 километара од Тел Авива.

Додао је да је руководство Хезболаха одлучило да удари самостално, без координације са покретима отпора у другим земљама и Ирану.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху изјавио је да је ИД извео "преемптивни удар" на циљеве Хезболаха у недељу ујутро и уништио хиљаде ракета након што су обавештајци уочили припреме за напад. 

У операцији је учествовало стотинак авиона. ИДФ је штету причињену Израелу у нападу оценила као минималну.

image