Свет

Сепаратизам у Пакистану: У два одвојена напада убијена 31 особа

Бројне сепаратистичке групе изводе нападе у Белуџистану захтевајући независност од централне владе у Исламабаду
Сепаратизам у Пакистану: У два одвојена напада убијена 31 особаGetty © Christina Ender

Наоружани нападачи убили су најмање 31 особу у два одвојена напада у југозападном Пакистану, саопштила је полиција.

Двадесет три особе убијене су током ноћи након што су одведене из аутобуса, аутомобила и камиона на ауто-путу у провинцији Белуџистан, изјавио је високи полицијски званичник Ајуб Ачакзај, а преноси АП.

Нападачи су запалили најмање 10 возила пре него што су побегли.

Председник Пакистана Асиф Али Зардари и министар унутрашњих послова Мохсин Накви назвали су напад "варварским" и обећали да ће одговорни бити кажњени.

Напад је уследио неколико сати након што је забрањена сепаратистичка група Ослободилачке војске Балуџа упозорила људе да избегавају ауто-путеве.

Та група није одмах преузела одговорност за данашњи напад.

Девет жртава другог напада

У одвојеном нападу наоружани нападачи су убили најмање девет људи, укључујући четири полицајца и пет пролазника, у другом округу у Белуџистану.

Побуњеници су у другим деловима провинције уништили железничку пругу, напали полицијску станицу и спаљивали возила, а у тим нападима није било жртава.

У Белуџистану низ сепаратистичких група изводи нападе, углавном на снаге безбедности, захтевајући независност од централне владе у Исламабаду.

Иако пакистанске власти тврде да су угушиле побуну, насиље у Белуџистану се наставља. Сепаратисти често траже од људи личне карте, а потом отимају или убијају оне који нису из Белуџистана, а многе жртве стигле су из суседне провинције Пенџаб.

Портпарол владе провинције Пенџаб Узма Бухари осудио је убиства и позвао владу покрајине Белуџистан да "појача напоре за елиминисање терориста БЛА".

Власти у Белуџистану саопштиле су да су одговориле на најновије нападе и да ће касније током дана изнети детаље о својим операцијама.

Локални медији наводе да су снаге безбедности убиле најмање 12 побуњеника у различитим деловима провинције у последња 24 сата.

image