Свет

Усред појачаних тензија: Америка распоредила носаче авиона на Блиском истоку

Пентагон је првобитно распоредио носач авиона "Абрахам Линколн" у региону Блиског истока са планом да замени носач авиона "Теодор Рузвелт"
Усред појачаних тензија: Америка распоредила носаче авиона на Блиском истоку© Tanjug/Seaman Ryan Holloway/U.S. Navy, via AP

Министар одбране САД Лојд Остин наредио је присуство две америчке ударне групе носача авиона на Блиском истоку, саопштио је Пентагон.

Саопштење је уследило након телефонског разговора Остина и израелског министра одбране Јоава Галанта, пренео је Ројтерс.

Пентагон је првобитно распоредио носач авиона "Абрахам Линколн" у региону Блиског истока са планом да замени носач авиона "Теодор Рузвелт".

Израел је покренуо ваздушне нападе широм јужног Либана рано у недељу у, како су га назвали, превентивном удару на Хезболах.

Напад је покренут након што је милитантна група навела да је лансирала око 230 ракета и дронова да освети убиство једног од својих највиших команданата командата Хезболаха Фуада Шукра 30. јула у Бејруту.

Сиси упозорио америчког генерала

Начелник Здруженог генералштаба Оружаних снага САД генерал Чарлс Браун стигао је јуче у Израел, неколико сати после великих прекограничних сукоба између Израела и либанске милитантне групе Хезболах, где је планирано да се састане са високим израелским војним званичницима.

Тим поводом, египатски председник Абдел Фатах Ел Сиси упозорио је високог америчког генерала током састанка у недељу на опасности од великог сукоба у Либану.

Египатски лидер је рекао рекао Брауну да међународна заједница треба да "уложи све напоре и појача притиске како би смирила тензије и зауставила стање ескалације које угрожава безбедност и стабилност целог региона", наводи се у саопштењу његовог кабинета.

Сиси је у том погледу упозорио на опасности отварања новог фронта у Либану и наглашавајући потребу да се "очува стабилност и суверенитет Либана", додаје се у саопштењу.

Браун током посете, у којој се састао и са министром одбране и начелником одбране земље, није давао изјаве за медије, осим пре доласка у регион у суботу, рекао је за Ројтерс да му је циљ да разговара о начинима да се избегне било каква нова ескалација сукоба која би могла да прерасте у шири сукоб.

image