Усред појачаних тензија: Америка распоредила носаче авиона на Блиском истоку

Пентагон је првобитно распоредио носач авиона "Абрахам Линколн" у региону Блиског истока са планом да замени носач авиона "Теодор Рузвелт"

Министар одбране САД Лојд Остин наредио је присуство две америчке ударне групе носача авиона на Блиском истоку, саопштио је Пентагон.

Саопштење је уследило након телефонског разговора Остина и израелског министра одбране Јоава Галанта, пренео је Ројтерс.

Пентагон је првобитно распоредио носач авиона "Абрахам Линколн" у региону Блиског истока са планом да замени носач авиона "Теодор Рузвелт".

Израел је покренуо ваздушне нападе широм јужног Либана рано у недељу у, како су га назвали, превентивном удару на Хезболах.

Напад је покренут након што је милитантна група навела да је лансирала око 230 ракета и дронова да освети убиство једног од својих највиших команданата командата Хезболаха Фуада Шукра 30. јула у Бејруту.

Сиси упозорио америчког генерала

Начелник Здруженог генералштаба Оружаних снага САД генерал Чарлс Браун стигао је јуче у Израел, неколико сати после великих прекограничних сукоба између Израела и либанске милитантне групе Хезболах, где је планирано да се састане са високим израелским војним званичницима.

Тим поводом, египатски председник Абдел Фатах Ел Сиси упозорио је високог америчког генерала током састанка у недељу на опасности од великог сукоба у Либану.

Египатски лидер је рекао рекао Брауну да међународна заједница треба да "уложи све напоре и појача притиске како би смирила тензије и зауставила стање ескалације које угрожава безбедност и стабилност целог региона", наводи се у саопштењу његовог кабинета.

Сиси је у том погледу упозорио на опасности отварања новог фронта у Либану и наглашавајући потребу да се "очува стабилност и суверенитет Либана", додаје се у саопштењу.

Браун током посете, у којој се састао и са министром одбране и начелником одбране земље, није давао изјаве за медије, осим пре доласка у регион у суботу, рекао је за Ројтерс да му је циљ да разговара о начинима да се избегне било каква нова ескалација сукоба која би могла да прерасте у шири сукоб.