Свет

Шеф "Рaмбла" напустио Европу након хапшења Дурова: Париз је прешао црвену линију

Крис Павловски је јуче на Иксу објавио да је "безбедно отишао из Европе" након Дуровљевог хапшења
Шеф "Рaмбла" напустио Европу након хапшења Дурова: Париз је прешао црвену линијуwww.globallookpress.com © Rod Lamkey - CNP/Consolidated News Photos

Француска је прешла све границе хапшењем оснивача и извршног директора Телеграма Павела Дурова, рекао је Крис Павловски, шеф канадског видео-хостинга "Рaмбл", додајући да је напустио Европу након што је објављена вест о хапшењу Дурова.

Дуров је у суботу увече ухапшен на париском аеродрому након што је приватним авионом стигао из Азербејџана. Док француске власти тек треба да јавно објаве разлог за хапшење руског технолошког могула, очекује се да ће оптужница укључивати саучесништво у кривичним делима која се, како се наводи, врше уз помоћ Телеграма, као што су тероризам, трговина дрогом, превара и прање новца, уз припрећену затворску казну до 20 година.

Телеграм је негирао било какво кривично дело, додајући да је "апсурдно тврдити да су платформа или њен власник одговорни за злоупотребу те платформе".

Павловски је јуче на Иксу објавио да је "безбедно отишао из Европе" након Дуровљевог хапшења. Он је критиковао тај потез Француске, рекавши да је Париз "прешао црвену линију", уз напомену да је земља већ претила платформи "Рамбл".

"Рамбл неће подржавати овакво понашање и користиће сва доступна правна средства да се бори за слободу изражавања, универзално људско право. Тренутно се боримо са судовима Француске и надамо се моменталном ослобађању Павела Дурова", додао је он.

Платформа Павловског, која се препозната као алтернатива за слободу говора Јутјубу, умешана је у сопствену правну битку са француским властима. Почело је у новембру 2022. након што су званичници у Паризу забранили "Рамбл" због његовог одбијања да се повинује захтеву за уклањање налога руских медија блокираних у ЕУ због санкција Русији.

Иако се Дуровово хапшење догодило у Француској, бројни лидери јавног мњења, укључујући америчког предузетника Дејвида Сакса, сугерисали су да иза тог потеза стоје САД.

Сакс је у априлу такође предвидео да би Вашингтон могао да крене на Телеграм, Икс и на крају "Рамбл", с обзиром на то да су САД усвојиле закон који ће забранити платформу за дељење видео записа ТикТок ако њен кинески власник "Бајтденс" одбије да је прода у року од 12 месеци.

image