Свет

Муке америчке морнарице: Повлачи 17 бродова због недостатка људства

Међу "привремено пензионисаним" пловилима биће два помоћна брода, један танкер, десетак експедиционих брзих транспортера класе "спирхед" и две експедиционе поморске базе морнарице
Муке америчке морнарице: Повлачи 17 бродова због недостатка људстваGetty © Photo by Spencer Platt/Getty Images

Морнарица Сједињених Америчких Држава наводно ће повући 17 бродова због недостатка радне снаге – једноставно нема довољно особља да би сви бродови могли да функционишу истовремено, изјавио је контраадмирал у пензији Марк Монтгомери, виши директор Центра за сајбер и технолошке иновације при Фондацији за одбрану демократије, за "Фокс њуз".

Наиме, бројни морнари су ангажовани на помоћним пловилима неопходним за функционисање морнарице док су бродови на мору, далеко од матичне луке 12 месеци у години.

"Дакле потребне су две посаде. Очајнички нам недостају људи, а одсуство искусних морнара представља опасност по националну безбедност", прецизирао је Монтгомери. 

С тим у вези војна команда је осмислила план који предвиђа да се 17 бродова повуче на неодређено време како би се њихова посада, што обухвата око 700 људи, преусмерила на друга пловила, саопштио је амерички Поморски институт.

Међу "привремено пензионисаним" пловилима биће два помоћна брода, један танкер, десетак експедиционих брзих транспортера класе "спирхед" и две експедиционе поморске базе морнарице – УСС Луис Пулер, са седиштем у Бахреину, и УСС Хершел Вуди Вилијамс, са седиштем у заливу Соуда, Крит, Грчка. 

Америчка војска последњих година иначе кубури с мањком регрута, те је смањила своје снаге на 24.000 војника у 2024. години.

Монтгомери је нагласио да се ово посебно одразило на особље Морнарице које је врло важно будући да управља танкерима, бродовима с муницијом, транспортним бродовима који пребацују војску и маринце. 

Уз то проблем представља и старост пловила – просечна старост бродова у резервном саставу је око 45 година, рекао је Монтгомери, док је 17 бродова старије од пола века. 

image