Свет

Случај Золинген олакшава депортацију миграната из Немачке

Мораћемо да учинимо све да они којима није дозвољено да остану у Немачкој буду враћени и депортовани, поручују из Берлина
Случај Золинген олакшава депортацију миграната из Немачке© Thomas Banneyer/dpa via AP

Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је да ће пооштрити законе о хладном оружју и појачати депортације одбијених тражилаца азила након прошлонедељног напада ножем у Золингену.

За убиство три особе и рањавање још осам, осумњичен је сиријски држављанин који се предао полицији дан касније.

Шолц је, обилазећи место напада, поручио да је "бесан и љут" због инцидента на фестивалу организованом поводом 650. годишњице града. 

Федерални тужиоци саопштили су да је осумњичени члан Исламске државе. Њему је одбијен захтев за азил и требало је да буде депортован прошле године у Бугарску, где је првобитно ушао у Европску унију, али до тога није дошло јер је, како преносе немачки медији, нестао.

Напад у Золингену оживео је критике на рачун владине политике миграција и депортације.

У покушају да реше ово питање, немачке власти су подржале законе који имају за циљ да олакшају депортације одбијених тражилаца азила. Шолц је рекао да је већ ове године дошло до повећања депортација за 30 одсто.

"Морамо учинити све да осигурамо да се такве ствари никада не догоде у нашој земљи, ако је то могуће", рекао је Шолц и додао да ће то посебно укључивати пооштравање закона о хладном оружју.

Министарка унутрашњих послова Ненси Фезер је раније овог месеца предложила да се у јавности дозволи само ношење ножева са оштрицом до шест центиметара, а тренутно је дозвољена дужина оштрице 12 центиметара.

"Мораћемо да учинимо све да они којима није дозвољено да остану у Немачкој буду враћени и депортовани", рекла је она.

Немачка тренутно не спроводи депортације у Авганистан и Сирију.

image