Париско тужилаштво: Дуров оптужен за 12 кривичних дела у Француској

Павел Дуров, налази се у француском притвору од хапшења 24. августа, који може бити продужен најкасније до 28 августа

Оснивачу апликације за размену порука Телеграм Павелу Дурову ставља се на терет 12 кривичних дела, речено је РИА Новостима у прес-служби француског тужилаштва.

Притвор Дурову, који је ухпшен 24. августа, може бити продужен најкасније до 28 августа, наводе из тужилаштва.

На списку кривичних дела која му се стављају на терет су саучесништво у поседовању фотографија порнографског садржаја, саучесништво у набавци, транспорту, поседовању, понуди или продаји дрога, незаконитом пружању разних криптографских алата и услуга, као и саучесништво у превари коју је извела организована банда.

Истрага се односи и на саучесништво у незаконитом преносу или обезбеђивању опреме, алата, програма или информација дизајнираних или прилагођених за хаковање и приступ функционисању аутоматизованог система за обраду података, наводи руска агенција.

Напомиње се да је случај покренут и због одбијања да се, на захтев надлежних органа, дају информације или документи о пресретању у оквиру закона.

Из тужилаштва наводе да је покретач истраге почетком јула било одељење париског тужилаштва за борбу против сајбер криминала.

Француско правосуђе се, наводно, интересује за друштвену мрежу Телеграм због недостатка модерације и акција за сузбијање трговине дрогом на тој платформи, али и због спречавања ширења садржаја педофилског карактера.