Свет

Истекао рок трајања: Америчким нуклеарним силосима хитно неопходна модернизација

Кашњења у надоградњи копнених локација за нуклеарно оружје нагризају подршку мамутском пројекту
Истекао рок трајања: Америчким нуклеарним силосима хитно неопходна модернизацијаGetty © Bill Morson / Contributor

Цена модернизације америчких нуклеарних постројења на копну расте, али не и подршка пројекту.

Пентагон је ревидирао пројектоване трошкове реновирања стотина силоса нуклеарних пројектила на 141 милијарду долара, што је повећање од 30 милијарди долара у односу на процену из јануара.

Пројекат америчког ваздухопловства, познат као "Сентинел", укључује замену интерконтиненталних балистичких пројектила из доба Хладног рата унутар силоса новијим моделима.

Углавном руралне заједнице где се силоси налазе сада чекају да виде да ли ће хиљаде радника почети радове који су били планирани овог лета. Што врло утиче на подршку пројекту.

Војни лидери су недавно рекли становницима Кимбала, града у Небрасци окруженог једним од највећих ракетних поља у САД, да би могло проћи пет година или више до почетка радова.

"Сентинел" је део дуго одлаганог "освежавања" нуклеарног оружја за које Конгресна канцеларија за буџет процењује да ће коштати најмање 1,5 билиона долара у наредних 30 година.

Неки законодавци постављају питање да ли и даље постоји потреба за ракетама на копну поред оних које носе нове подморнице и бомбардери, као и поред нових нуклеарних бојевих глава.

Пентагон и председничка администрација су деценијама тврдиле да су нуклеарне ракете кључне за националну безбедност и одвраћање од глобалних сукоба. Недавно су званичници америчке војске и њених извођача упозорили да рок трајања постојећег оружја и структура истиче.

Ракете које се налазе у око 450 силоса деценијама прошле су свој пројектовани животни век од 10 година. Подземни силоси захтевају хиљаде километара нових каблова са оптичким влакнима. Подземне командне центре који контролишу ракете треба поново изградити. Послови одржавања који су некада трајали два или три сата сада трају дупло дуже, а делове је теже набавити, рекли су званичници ваздухопловства.

"Обим и сложеност пројекта су нешто што нисмо покушали као држава више од 60 година", рекао је Бил Лаплант, главни купац оружја Пентагона.

Пентагон тражи начине да смањи сложеност пројекта и трошкова израде, али би доношење одлуке могло да потраје чак 18 месеци.

image