Свет

Други мандат Урсуле фон дер Лајен биће политичко минско поље

У првом мандату на челу ЕК имала је пандемију вируса корона и сукоб у Украјини, а у другом ће имати исти сукоб, плус новог председника САД и моћну десницу широм Европе, пише "Политико"
Други мандат Урсуле фон дер Лајен биће политичко минско поље© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Урсула фон дер Лајен вратила се прошле недеље са летњег одмора и припрема се за други мандат на челу Европске комисије, а наредних пет година могле би бити много изазовније од оних које су већ за њом, процењује "Политико".

У првом мандату, имала је пандемију вируса корона и сукоб у Украјини, а у другом ће имати исти сукоб, плус новог председника Сједињених Америчких Држава, лист оцењује да би са Доналдом Трампом неизвесност била повећана до максимума, као и моћну десницу широм Европе.

"Наредних пет година биће политичко минско поље. Мораће да донесе кључне одлуке о будућности Европске уније и њеног буџета, док ће се бавити ратом у Украјини и изборима у САД", рекао је један високи званичник Европске уније који је желео да остане анониман.

Европски парламент је подељенији него икад, додаје се у тексту. За столом у Европском савету седи неколико десничарских и/или отворено непријатељски расположених према Фон дер Лајен, а тај број би могао да расте (у Аустрији ове године или Француској 2027).

Рат у Украјини не показује знаке јењавања (а ни сукоб на Блиском истоку), док Сједињене Државе оклевају да наставе да обезбеђују финансирање Кијеву. 

У међувремену, Брисел се спрема за огорчену битку око сопствених финансија, покушавајући да обезбеди средства за одбрану и зелену транзицију.

Током наредних пет година, Фон дер Лајен ће такође морати да припреми блок за будуће проширење. Као део тог процеса, 449 милиона људи који су тренутно у Европској унији мораће да буду убеђени да будућност ЕУ не лежи само у Паризу или Варшави, већ и у Кијеву, Кишињеву и Подгорици.

У Европском савету, француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц, иначе двоструки мотор који покреће блок напред, политички су ослабљени након пораза на изборима за Европски парламент. Обојица такође покушавају да држе крајњу десницу на одстојању у земљи.

Други кључни, стабилни лидери, попут холандског премијера Марка Рутеа и белгијског премијера Александра Де Круа, више неће бити за столом Европског савета, док је пољски премијер Доналд Туск превише заокупљен домаћом ситуацијом.

Ово пружа прилику да Фон дер Лајен "буде лидер", рекао је један дипломата ЕУ.

Промењена динамика пружа и прилику и изазов за Фон дер Лајен: да ли ће закорачити у вакуум моћи или ће се саплести?

Стил управљања Фон дер Лајен и дистанцираног руковођења изнервирао је лидере и њихове представнике у Бриселу, који су се често осећали затечени њеним брзим процесом доношења одлука, пише "Политико".

Са популистичким и националистичким снагама, како се описују, које бесне против европског политичког мејнстрима, европски шефови држава и влада ризикују да постану нервознији и мање предвидљиви у процесу доношења одлука.

У Европском парламенту ствари изгледају још сложеније, где померање парламента удесно значи да ће Фон дер Лајен и њен тим морати напорно да раде како би убедили европске законодавце да прођу нови закон.

У наредних пет година, Фон дер Лајен ће морати да припреми ЕУ за будућност, тако што ће осигурати да има довољно новца и припремити је да постане већа.

Главни градови блока су дубоко подељени око тога шта би требало да буде њихов главни приоритет: јачање индустрије оружја, повећање зелених инвестиција да би се постигла климатски циљеви, или омогућавање индустрији да остане конкурентна уз притиске Вашингтона и Пекинга. 

Преговори о седмогодишњем буџету ЕУ од трилион евра су увек жестоки, јер сваку цифру мора да усагласи свих 27 влада. Прошли пут, разговори су кулминирали петодневним маратонским самитом лидера. Овога пута, лидери ЕУ ће морати да се договоре о следећем седмогодишњем буџету за период између 2028. и 2034.

То ће захтевати кључне одлуке о проналажењу новца за помоћ ЕУ ратним напорима Украјине и зелену транзицију, а такође треба обезбедити средства за предстојеће проширење. Стога ће разговори бити још напорнији него раније.

image