Амерички генерал: Смањен ризик од ширења рата на Блиском истоку, али је Иран и даље опасност

Велики безбедносни ризик у региону представљају милитантни савезници Ирана у Ираку, Сирији и Јордану, као и јеменски Хути, оценио је војни званичник САД

Начелник Здруженог генералштаба Оружаних снага САД генерал Чарлс Браун изјавио је да је донекле смањен краткорочни ризик од ширег рата на Блиском истоку након што су Израел и либанска група Хезболах разменили ватру без даље ескалације.

Браун је за Ројтерс, након тродневне посете Блиском истоку, рекао да Иран, међутим, и даље представља значајну опасност јер жели да нападне Израел.

Према његовим речима, напад Хезболаха само је једна од две велике претње нападом на Израел које су се појавиле последњих недеља.

Иран је такође обећао оштар одговор на убиство политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа крајем прошлог месеца, за које је окривио Израел, који пак није није ни потврдио ни демантовао умешаност у ово смакнуће.

"Имали сте две ствари за које сте знали да ће се десити. Једна се већ догодила", рекао је Браун и додао да могућност распламсавања ширег сукоба у региону зависи од тога како ће Иран спровести своје претње и како ће Израел на то реаговати.

Браун је упозорио и на ризик и од милитантних савезника Ирана у Ираку, Сирији и Јордану, који су нападали америчке трупе, као и од јеменских Хута који нападају бродове у Црвеном мору.

Браун се у Тел Авиву се састао са израелским министром одбране Јоавом Галантом и начелником Генералштаба Херзијем Халевијем.