Амерички војник који је из Јужне прешао у Северну Кореју признаје дезертерство

Верује се да је Кинг први амерички војник који је прешао у Северну Кореју од 1982. године

Амерички војник Тревис Кинг, који је из Јужне Кореје прешао у Северну Кореју пре него што се вратио кући, изјасниће се кривим за дезертерство и четири друге оптужбе, најавио је његов адвокат Френклин Розенблат, а преноси "Аксиос".

Кинг ће, осим за дезертерство, признати кривицу за напад на подофицира и три друге тачке оптужнице. Рећи ће, ипак да није крив за девет других кривичних дела, па се очекује да ће војска одбацити те оптужбе, наводи Розенблат.

Кинг је, иначе, прешао војну линију разграничења са Северном Корејом током обиласка Заједничке безбедносне зоне у јулу прошле године, мало пре него што је требало да се врати у САД.

Он је у то време био суочен са дисциплинским мерама након што је одлежао скоро два месеца у јужнокорејском затвору под оптужбом за напад, наводи АП.

Након што је прешао границу, државни медији Пјонгјанга јавили су да је "незаконито упао" на територију Северне Кореје и да ће бити протеран. Због чега је Кинг прешао границу још није познато - наводно, Тревис је потписао споразум са војском у коме се обавезао да неће открити своје разлоге за одлазак у Северну Кореју, као ни то како су га у тој држави третирали.

Верује се да је Кинг први амерички војник који је прешао у Северну Кореју од 1982. године.

У завршном извештају истраге о илегалном уласку Тревиса Кинга у Северну Кореју у јулу ове године, наводи се да је Кинг рекао да је био огорчен због нехуманог поступања и расне дискриминације у редовима америчке војске.

Остала кривична дела за која је Кинг оптужен укључују тражење дечје порнографије, поседовање дечје порнографије и конзумирање алкохола, супротно наређењима.

"Травис је захвалан својим пријатељима и породици који су га подржали, као и свима изван његовог круга који нису унапред пресудили о његовом случају на основу првобитних навода", рекао је Розенблат.