Свет

Дежурни кривци: Узбуна у НАТО бази у Немачкој подигнута због "руских саботера"

Немачки безбедносни извори тврде да је Москва планирала да дроновима нападне аеродром, који надгледа источно крило НАТО-а
Дежурни кривци: Узбуна у НАТО бази у Немачкој подигнута због "руских саботера"© picture alliance / Contributor

Ваздушна база НАТО-а Гајленкирхен подигла је прошле седмице ниво безбедности након упозорења обавештајних служби да Москва припрема диверзантске акције, преноси немачка агенција дпа позивајући се безбедносне изворе.

Једна страна обавештајна служба дала је "озбиљне индикације" да Руси припремају саботажу и да базу нападну дроновима, пренео је немачки "Тагешпигл". То је довело до тога да је база Алијансе у Северној Рајни-Вестфалији подигла степен безбедности на други највиши ниво.

Око 1.600 људи ради на аеродрому, где се налазе специјалне летелице које се тренутно користе првенствено за надгледање ваздушног простора у источном делу НАТО-а, рекао је портпарол НАТО-а. Радар базе је у стању да лоцира и идентификује друге авионе на домету већем од 400 километара.

Подизање нивоа узбуне уследило је након низа недавних претњи саботажом у Немачкој. Пре две недеље, база Гајленкирхен и још једна војна база у близини аеродрома у Келну биле су привремено затворене пошто су власти истраживале могућу саботажу снабдевања водом. Ваздушна база Келн-Ван је главно транспортно чвориште за украјинске војнике обучене у Немачкој.

Раније, у јуну, изгорела је фабрику метала која припада одбрамбеном предузећу "Диел" у Берлину. Западни безбедносни званичници оптужили су, опет, Русију.

image