Свет

Француски социјалисти и зелени одлучили да не наставе преговоре са Макроном о влади

Две странке, чланови коалиције која је освојила највише гласова на последњим изборима у Француској, позвали су своје присталице на мирне протесте
Француски социјалисти и зелени одлучили да не наставе преговоре са Макроном о влади© Tanjug/Christophe Simon, Pool via AP

Француски социјалисти и зелени одлучили су да не наставе преговоре са председником Емануелом Макроном око формирања нове владе у Француској. 

Уместо тога, они су позвали своје присталице на мирне протесте, преноси Ројтерс.

Макрон је у понедељак одбацио могућност формирања левичарске владе и сазвао још једну рунду маратонских преговора са лидерима партија за уторак. Али, суочен са парламентом у којем су свака од три скоро једнаке групе - левица, Макронов центристички блок и крајња десница - искључиле могућност формирања коалиције, председник се изгледа вратио на почетак, наводи агенција.

"Нећемо наставити ове лажне консултације са председником који ионако не слуша и опседнут је задржавањем контроле. Он не тражи решење, он покушава да га опструише", рекла је шеф странке Зелених Марин Тонделије локалном радију.

Председник Социјалистичке партије Оливије Фор рекао је да се неће упуштати у преговоре које је назвао "пародијом демократије".

Иако је коалиција Нови народни фронт (ННФ), која укључује социјалисте, зелене и Непокорену Француску (ЛФИ), освојила највише гласова на ванредним парламентарним изборима одржаним у јулу, њихови покушаји да формирају власт нису успели због интерних сукоба и противљења других странака, наводи агенција.

image