Свет

Макрон страствени корисник Телеграма: За њим не заостају ни други француски политичари

Макрон је корисник Телеграма од првих дана своје прве председничке кампање
Макрон страствени корисник Телеграма: За њим не заостају ни други француски политичариGetty © Sean Gallup / Staff

Француски председник Емануел Макрон је страствени корисник апликације Телеграм, као и многи други политичари.

Како пише "Политико", Макрон је корисник Телеграма од првих дана своје прве председничке кампање. Скоро деценију касније, апликацију и даље увелико користе и чланови кабинета, политички званичници, чланови владе и председнички саветници.

Дуров, оснивач и извршни директор Телеграма рођен у Русији, који има француско држављанство, неочекивано је ухапшен по слетању у Француску у суботу увече.

Тачан разлог његовог хапшења још није саопштен, али је Дурову продужен притвор. 

Хапшење Дурова критиковали су, између осталих, власник Тесле и платформе Икс, Илон Маск, као и руски званичници, укључујући сенатора Алексеја Пушкова, који је назвао Француску "либералном диктатуром" која не толерише појединце који заговарају слободу.

Макрон је у објави на платформи Икс одбацио такве оптужбе, наводећи да хапшење Дурова "није ни у ком смислу политичка одлука".

Макрон је додао да је Француска дубоко посвећена слободи изражавања и комуникација, као и иновацијама и духу предузетништва, а тако ће и остати.
Према речима добро обавештеног француског званичника правосуђа, Телеграм је у Француској изазвао фрустрацију због свог оклевања да сарађује са властима поводом незаконитих случајева.

У француским званичним круговима већ неко време влада забринутост за поверљивост и безбедност неких платформи, па је у новембру прошле године тадашња премијерка Елизабет Борн забранила министрима да користе апликације као што су Воцап, Телеграм и Сигнал, јер не могу да гарантују безбедност комуникација и информација које се путем њих деле.

Макронова партија, Препород, међутим још користи Телеграм за слање јавних саопштења новинарима, а то чини и Министарство унутрашњих послова.

Макрон такође има јавни канал на коме се деле његове изјаве и недавне вести, а прати их више од 30.000 људи, а канал има и француско председништво.

image