Свет

Карлсон и РФК Млађи после хапшења Дурова: У Европи више не постоји слобода говора

Хапшење Дурова има сва обележја диктатуре, оценио је амерички новинар
Карлсон и РФК Млађи после хапшења Дурова: У Европи више не постоји слобода говораGetty © Leon Neal / Staff

Хапшење генералног директора Телеграма Павела Дурова у Француској уз подршку америчке администрације, носи "обележје диктатуре", рекао је амерички новинар Такер Карлсон.

Дуров је ухапшен у Паризу прошле недеље у оквиру истраге сајбер криминала и оптужен за читав низ незаконитих активности на његовој платформи. Вреди поменути да Телеграм одбија да дели корисничке податке са обавештајним агенцијама.

У разговору са Карлсоном, Роберт Ф. Кенеди Млађи, који је недавно суспендовао своју председничку кампању у корист Доналда Трампа, рекао је да би Први амандман америчког устава - који гарантује слободу изражавања - требало да штити и "дезинформације" као и информације "које нико не жели да чује".

Карлсон је одговорио да администрација америчког председника Џоа Бајдена тренутно све што критикује "посао који обављају" сматра дезинформацијом.

"Имајући то на уму, видите да Бајденова администрација охрабрује Француску да ухапси власника и оснивача Телеграма, Павела Дурова, који се тренутно налази у француском затвору", рекао је Карлсон и додао: "то је обележје диктатуре".

"Изгубили смо Европу", одговорио је Кенеди. "Европа сада нема слободу говора".

Он је потом упоредио Дурова и власника Икса Илона Маска и критиковао Демократску странку због недостатка стварних демократских вредности.

"Илон Маск би требало да буде херој Демократске странке", рекао је Кенеди. "Он је заправо био једини који је дозволио слободу говора на својој платформи, а сада је постао негативац због тога."

Највиша руска званичница за људска права Татјана Москалкова рекла је да је хапшење Дурова ударац слободи говора, тврдећи да је то "покушај да се угаси Телеграм, платформа на којој можете пронаћи истину о светским пословима".

У званичној изјави Телеграма о хапшењу његовог извршног директора наведено је да платформа ради у складу са законима ЕУ и да су њене политике модерирања садржаја у складу са индустријским стандардима.

image