Свет

Исламска држава Немачка: Нацистички слогани после напада у Золингену

Колона је прошла и Улицом Конрада Аденауера, што је главна улица са бројним турским и арапским кафићима, фризерским салонима и радњама, уз повике "Странци напоље"
Исламска држава Немачка: Нацистички слогани после напада у ЗолингенуGetty © Federico Gambarini/picture alliance via Getty Images

Уз повике "Странци напоље" и најмање један нацистички поздрав, у немачком граду Золингену се догодило неколико екстремистричких инцидената, приликом демонстрација које су уследиле после фаталног напада ножем у коме је преминула једна мушка особа, преноси немачки "Шпигл".

Полиција је против учесника демонстрација поднела неколико кривичних пријава.

Скуп је организовала организација под називом "Золингенски отпор". Бројни учесници, углавном обучени у црно, марширали су центром града. Полиција процењује да се број учесника кретао око 120, међутим, посматрачи процењују да их је било 250.

На градском тргу су се могле чути пароле попут "Мултикултурални експеримент је пропао" и "Политичари имају крв на рукама".

Уз мајице са логом десничарске екстремистичке партије "Дер Дрите Вег" (Трећи пут), могли су се видети и транспаренти АфД-а, као и транспарент са натписом "Ремиграција сада!", уз мноштво немачких застава.

Колона је прошла и Улицом Конрада Аденауера, што је главна улица са бројним турским и арапским кафићима, фризерским салонима и радњама. Улицом су одјекивали повици "Странци напоље".

Демонстрације су неколико пута прекидали левичарски демонстранти, који су скандирали "Нацисти напоље."

Расположење је било агресивно и узаврело, иако су организатори демонстрација упозорили да "не желе да чују десничарске радикалне пароле". После три сата, демонстранти су се разишли.

У петак, на градском фестивалу у Золингену, мушкарац је избо ножем пролазника. Наводи се да је осумњичени 26-годишњи сиријски избеглица Иса Ел Х, који се предао полицијској патроли 24 сата после напада.

Према информацијама до којих је дошао овај лист, његов ДНК је пронађен на оружју којим је извршено убиство.

Одговорност за овај напад преузела је терористичка организација Исламска држава (ИС).

image