Свет

Летонија би да уведе обавезну регрутацију жена за војску

Летонија, која се граничи са Русијом, 2023. увела је регрутацију коју је укинула 2006. године и једна је од последњих земаља у близини РФ која је то урадила
Летонија би да уведе обавезну регрутацију жена за војску© Alexander Welscher/picture alliance via Getty Images

Летонија би у наредне четири године могла да уведе обавезну регрутацију жена, рекао је данас министар одбране те балтичке земље Андрис Спрудс.

"У правцу свеобухватне националне одбране, подржавам обавезну регрутацију жена у службу националне одбране. Оптимална година за почетак могла би да буде 2028", написао је Спрудс на Иксу.

Летонија, која се граничи са Русијом, 2023. увела је регрутацију коју је укинула 2006. године.

Како преноси "Политико", та земља са мање од два милиона становника насумично бира регруте и циљ јој је да до 2028. има 4.000 војника.

Летонија је једна од последњих земаља у близини Русије која је вратила регрутацију – Шведска и Литванија су то урадиле убрзо после враћања Крима 2014. под окриље Руске Федерације.

И док европске престонице желе да ангажују и задрже особље за своје оружане снаге, обавезна регрутација за жене је ретка. Данска је у марту објавила да планира да уведе регрутацију жена и тако постане трећа европска земља, после Норвешке и Шведске, која иде у том смеру.

Обавезна регрутација жена "неће се десити данас или сутра", рекао је Спрудс за летонску ТВ, указујући на политичке и техничке тешкоће које треба превазићи, пренео је "Политико".

До 2028. "остаје да се уради домаћи задатак: јавна дебата, унапређење инфраструктурне службе, обезбеђивање материјала и опреме прилагођене женама", објаснио је министар на Иксу.

Раније ове године Летонија је одобрила дванаестогодишњи план развоја војске који укључује смернице за индустрију, више резервиста, развој војне инфраструктуре.

image