Свет

Кад мама подучава: Докторка у Аустрији осумњичена да је ћерки тинејџерки дозволила да оперише

Након несреће у шуми, која се догодила у јануару ове године, пацијент (33) је пребачен у Универзитетску болницу у Грацу са озбиљним повредама главе, а сумња се да је докторка која га је оперисала дозволила својој ћерки да учествује у операцији
Кад мама подучава: Докторка у Аустрији осумњичена да је ћерки тинејџерки дозволила да оперишеGetty © Christopher Furlong

Аустријска неурохируршкиња чије име није саопштено налази се под истрагом због сумње да је дозволила својој кћерки од 13 година да активно учествује у операцији и избуши отвор у лобањи пацијента! Након несреће у шуми, која се догодила у јануару ове године, пацијент (33) је пребачен у Универзитетску болницу у Грацу са озбиљним повредама главе, пренео је британски "Телеграф".

Хируршкиња је тада дозволила својој ћерки тинејџерки да активно учествује у операцији, која је укључивала отварање лобање пацијента, пише аустријски лист "Кронен цајтунг".

Операција је наводно прошла без компликација, да би анонимна пријава са оптужбама стигла државном тужилаштву тек у априлу. Након тога, полиција је у јулу обавестила наводну жртву о случају.

"Кронен цајтунг" је пренео да су хируршкиња и још један специјалиста који је био присутан током операције отпуштени.

Поводом читавог случаја огласио се и адвокат оштећеног Петер Фрајбергер.

"Лежиш тамо, невољно, без свести и постајеш заморче. Ово не би требало да буде могуће. Ово не би требало да се догоди", рекао је он, додајући да сви који су били присутни током операције треба да сносе одговорност.

Он је најавио да ће тужити читав тим који је присуствовао операцији и тражити одштету. Адвокат је додао да нико из болнице није контактирао са жртвом да се извини или објасни.

Болница у Грацу је навела да је истрага против тима хирурга у току, али да нема конкретних доказа да је и сама кћерка лекарке учествовала у операцији. Они су изразили дубоко жаљење због инцидента и упутили извињење.

image