Свет

Дуров предложен за Нобелову награду за мир

Ректор Евроазијског међународног универзитета, Константин Клименко је истакао да су предлог подржале бројне јавне организације и универзитети из Африке и Азије
Дуров предложен за Нобелову награду за мир© Tanjug/AP Photo/Tatan Syuflana

Оснивач Телеграма Павле Дуров, који се налази у притвору у Француској, предложен је за Нобелову награду за мир, саопштио је ректор Евроазијског међународног универзитета, председник куће БРИКС Константин Клименко.

"Ја лично сматрам Дурова изузетном личношћу. Зато сам послао званичан предлог Нобеловом комитету да Павелу Дурову додели Нобелову награду", наводи Клименко.

Он је објаснио да према прописима Нобеловог комитета, има право да предложи кандидата за награду за мир.

Према речима Клименка, ову иницијативу су већ подржали представници низа универзитета и јавних организација из азијских и афричких земаља.

"Такође, као председник организационог одбора Инвестиционог форума у ​​Дубаију, позвао сам Павела да буде почасни гост и говорник овог форума. Ако француске власти не пусте Дурова, онда ће Павел добити прилику да на даљину учествује на Дубаи БРИКС Форуму", закључио је ректор.

Подсетимо, Дуров је ухапшен у Паризу одмах по слетању из Азербејџана због тврдњи да је због несарадње са француским властима "крив за низ злочина који су се догодили у Француској", а у вези са којима је нека информација постојала на његовој мрежи. 

image