Свет

Незадрживи успон Саре Вагенкнехт: Како је "Путинова пријатељица" постала звезда немачке политике

Ексцентрична политичарка је последњих месеци постала једно од најпрепознатљивијих имена у немачкој политици, а након предстојећих регионалних избора на истоку земље, њена партија би могла да постане "тас на ваги"
Незадрживи успон Саре Вагенкнехт: Како је "Путинова пријатељица" постала звезда немачке политике© RT Balkan / dpa / Getty Images

До избора у немачким источним покрајинама Тирингија и Саксонија остало је мање од недељу дана, а партије владајуће "семафор" коалиције - социјалдемократе, зелени и либерали - налазе се пред историјски лошим резултатом.

Анкете показују да би велики победници могли да буду Алтернатива за Немачку (АфД) и Савез Саре Вагенкнехт (БСВ) - неконвенционалне политичарске са истока земље која је претходних месеци привукла доста пажње у немачким и светским медијима. 

Некадашње заштитно лице Левице, Вагенкнехтова је ту партију напустила крајем прошле године, тврдећи да је њено руководство постало превише опседнуто идентитетским питањима (могло би се рећи и "воук" идеологијом), те да су занемарили интересе немачке радничке класе, чији је положај из године у годину све тежи.

Њена одлука да напусти своју дотадашњу партију показала се као велики успех, а БСВ би само неколико месеци након оснивања могао да постане једна од кључних политичких играча у Немачкој.

Нови глас у немачкој политици

Сара Вагенкнехт је рођена у Јени, у тадашњој Источној Немачкој, од оца Иранца и мајке Немице.

Са непуних 20 година учланила се у владајућу Јединствену социјалистичку партију Немачке - свега неколико месеци пре пада Берлинског зида и колапса Источне Немачке. Након уједињења, Вагенкнехтова је приступила Партији демократског социјализма, наследници источнонемачких комуниста.

Као млада политичарка, Вагенкнехтова је стекла име заступајући за то време поприлично радикалне ставове, попут противљења НАТО-у, западној хегемонији и капитализму. У међувремену је стекла и звање магистра филозофије и доктора економских наука.

За њен политички успон од кључног значаја је и веза са Оскаром Лафонтеном, познатим немачким социјалистом и некадашњим лидером Социјалдемократске партије, који је 2005. године напустио ту странку након сукоба са тадашњим премијером Герхардом Шредером. Две године касније, Лафонтен и Сара Вагенкнехт су били међу оснивачима нове партије Левице, да би се 2014. и венчали.

Сара Вагенкнехт је последњих година стекла велики број присталица, залажући се за, на први поглед, необичан политички програм, који представља својеврсну фузију левице и деснице.

Када је реч о економији, она заузима левичарске ставове, залажући се за веће порезе за богате, јачање државе благостања и бољи положај радника, пре свега у (некада) моћној немачкој индустрији. Међутим, када је реч о миграцијама, родној идеологији и безбедности, Вагенкнехтова заступа углавном конзервативне ставове.

"Сара је заиста нека врста феномена. Њена странка је настала пре само осам месеци, а готово на препад је направила велике успехе на изборима за Европски парламент у јуну. Она ће заиста бити незаобилазан партнер за формирање било какве власти у источним покрајинама", наводи за РТ Балкан новинар Мирослав Стојановић.

Током мигрантске кризе 2015, Вагенкнехтова је оштро критиковала политику "отворених врата" тадашње канцеларке Ангеле Меркел, да би након серије терористичких напада годину дана касније изјавила да су "пријем и интеграција великог броја избеглица и имиграната повезани са значајним проблемима" - због чега се нашла на удару критика чланова сопствене партије.

Вагенкнехтова се масовним миграцијама противи превасходно са левих позиција, тврдећи да то поткопава одрживост државе благостања. "Што је држава благостања јача, то мора постојати већи осећај припадности", истиче она.

Против наоружавања Украјине и санкција Русији

Међутим, Сара Вагенкнехт је највише пажње привукла због својих ставова о спољној политици.

Вагенкнехтова важи за једног од најгласнијих критичара америчке спољне политике и НАТО-а у Немачкој. Она је још 2014. године изјавила да би Берлин требало да призна Крим као део Русије након референдума спроведеног на том полуострву, а своје политичке противнике је оптужила да "игноришу фашистичке елементе у украјинској влади".

Након почетка Специјалне војне операције у Украјини у фебруару 2022, Вагенкнехтова је изјавила да до ње не би дошло без "пузајуће интеграције Украјине у НАТО". Након тих коментара, немачка штампа ју је прозвала "Путиновом пријатељицом".

Она се оштро противи санкцијама против Русије, а у септембру 2022. је оптужила немачку владу да "покреће економски рат без преседана против нашег најважнијег снабдевача енергијом". Вагенкнехтова је такође позвала на обуставу испорука оружја Украјини и укидање ембарга на увоз руских енергената. 

Посланици њене партије су средином јуна одбили да присуствују говору Владимира Зеленског у Бундестагу, уз образложење да он "тренутно доприноси веома опасној спирали ескалације и прихвата ризик од нуклеарног сукоба са разорним последицама по целу Европу".

Кључни играч на истоку Немачке

Партија Саре Вагенкнехт је на недавно одржаним европским изборима освојила око шест одсто гласова, што је и више него добар учинак за странку основану пре само неколико месеци. Резултати БСВ-а су још импресивнији у источним покрајинама и крећу се од 12, 6 одсто у Саксонији до чак 16,4 у Мекленбургу.

Самим тим, извесно је да би управо њена партија могла да буде "тас на ваги" током формирања коалиција након регионалних избора у Тирингији, Саксонији и Бранденбургу - што ће Сари Вагенкнехт дати значајан уцењивачки потенцијал током преговора са етаблираним немачким партијама.

"Занимањима је парола под којом она наступа на регионалним изворима: Рат или мир? Људи на истоку Немачке су скептични према политици владе према Украјини и Русији, а тамо и даље постоји јак антиамерички и антинатовски набој, који датира из времена комунизма. Вагенкнехтова свесно форсира ту тему: раније је покренула петицију за мир која је стекла велику подршку, а у Берлину је организовала масовне антиратне протесте", објашњава за РТ Балкан новинар Мирослав Стојановић.

Наш саговорник истиче да је она један од ретких политичара у Немачкој који осећа "пулс народа" и уме да комуницира са народним масама. "Неки је називају популистом, али она је и велики интелектуалац. Успела је да са собом повуче и многе утицајне чланове Левице, тако да је има неопходне кадрове за долазак на власт."

Вагенкнехтова је одбацила формирања коалиције са АфД-ом, али је оставила отворену могућност сарадње са том партијом када је реч о конкретним питањима. "Уколико АфД предложи нешто разумно, не можете убедити гласаче да су сви против тога", истакла је она и додала да би то само ојачало ту десничарску партију.

Поједини немачки медији су наговестили да би БСВ у источним покрајинама могао да формира коалиције са Демохришћанима, али би захтев Вагенкнехтове да партнери морају да усагласе своје ставове о Украјини могао да отежа постизање договора.

image