Париз: Нова тужба против недељника "Шарли Ебдо" због карикатуре Богородице

Подносиоци притужбе уверавају "иако је критика религија дозвољена, сатира или карикатура не могу да постану средство за неоправдане и увредљиве нападе на верска уверења, јер се тако ризикује изазивање тензија у друштву или подстицање насиља према верницима"

Због подстицања и изазивања верске мржње два француска католичка удружења су поднела тужбу против француског сатиричног недељника "Шарли Ебдо", пренели су француски медији.

У тексту тужбе се наводи да је овај контроверзни недељни лист, дан после празника Велика Госпојина, објавио карикатуру Девице Марије са симптомима мајмунских богиња представљајући Богородицу као "узор за хришћанке широм света", називајући је погрдно "дроља, курва и лажљивица", преноси дневни лист "Фигаро".

Након објављивања карикатуре, портал Хришћанска трибина је осудио "неоправдано подстицање мржње према католицима у Француској" и покренуо петицију за повлачење ове карикатуре која се сматра "увредом која подстиче експлицитно изражавање мржње према католичкој заједници".

Подносиоци притужбе уверавају "иако је критика религија дозвољена, сатира или карикатура не могу да постану средство за неоправдане и увредљиве нападе на верска уверења, јер се тако ризикује изазивање тензија у друштву или подстицање насиља према верницима".

Тужбу против дизајнера Пјерика Жуина и против директора издаваштва у "Шарли Ебдоу" поднела су париском суду удружења "Марија из Назарета" и "Стаза врлине", али управа сатиричног недељника за сада се није огласила поводом овог случаја.