Свет

Стармер: За "поправку" Британије потребни бол и непопуларне одлуке

Стармер је обећао бирачима да ће завршити са уобичајеном популистичком политиком, те да сматра како ће се британски проблеми додатно погоршати пре него што постану бољи
Стармер: За "поправку" Британије потребни бол и непопуларне одлуке© Stefan Rousseau - WPA Pool/Getty Images

Британски премијер Кир Стармер рекао је да ће морати да донесе непопуларне одлуке, као што су увођење пореза за богате и смањења потрошње, како би покушао да реши безброј нагомиланих проблема за које је окривио лошу владавину конзервативаца.

У говору испред Даунинг Стрита, Стармер је обећао бирачима да ће завршити са уобичајеном популистичком политиком, те да сматра како ће се британски проблеми додатно погоршати пре него што постану бољи.

Стармер је обећао да ће обновити британско друштво. Он је нагласио да су немири против миграната показали поделе које су завладале у Британији, подстакнуте оним што је описао као "склоност конзервативаца популизму".

Такође је окривио последњу владу што му је оставила црну рупу од 22 милијарде фунти (29 милијарди долара) у буџету.

Опозициона Конзервативна партија оптужује Стармерову Лабуристичку партију да приказује фискалну ситуацију много гором него што јесте, тако да може да повећа порезе.

Стармер је рекао да планира да се придржава тог обећања, али ће бити краткорочних патњи у, како је рекао, "непопуларним одлукама" за дугорочно добро.

"У октобру долази буџет и то ће бити болно. Немамо другог избора... Они са ширим плећима треба да сносе већи терет", рекао је он.

Конзервативаци су несагласни са том оценом и сматрају да је говор британског премијера заснован на "непоштеној анализи".

image