Свет

Кирби: САД ће бранити Израел ако га Иран буде напао

Кирби је нагласио да ће две америчке ударне групе носача авиона и додатна ескадрила борбених авиона Ф-22 остати распоређене у региону Блиског истока да би помогле у одбрани Израела и одбрани америчких трупа и објеката у региону
Кирби: САД ће бранити Израел ако га Иран буде напаоGetty © Andrew Harnik

САД остају посвећене одбрани Израела у било којем нападу Ирана, изјавио је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

Кирби је рекао за израелски "Канал 12" да је тешко предвидети колике су шансе за ирански напад на Израел, али да Бела кућа озбиљно схвата најаве Техерана.

"Наше поруке Ирану су доследне и остаће такве. Прва је да не започиње ескалацију. Друга је да су САД спремне да бране Израел уколико до тога дође", истакао је Кирби, пренео је Ројтерс.

Кирби је нагласио да ће две америчке ударне групе носача авиона и додатна ескадрила борбених авиона Ф-22 остати распоређене у региону Блиског истока да би помогле у одбрани Израела и одбрани америчких трупа и објеката у региону.

Поводом преговора о прекиду ватре у Појасу Газе, који се одржавају у Дохи, Кирби је истакао да се нада постизању споразума у наредним данима.

Кирби је одбио да окриви било коју страну за непостизање договора, наводећи да ће бити потребно да компромисе направе и лидери Израела и Хамаса.

Иран је обећао оштар одговор на убиство лидера Хамаса Исмаила Ханијеа 31. јула у Техерану, за које је окривио Израел.

Израел није потврдио, нити демантовао своју умешаност.

image