Нова оптужница против Трампа: "Америчка дубока држава спремна је да иде до краја"

Оптужница на 36 страница, коју је у уторак одобрила федерална велика порота, покушај је тужилаца да поново отворе случај против Трампа, у светлу прошломесечне пресуде Врховног суда којом је закључено да председници уживају свеобухватни имунитет од кривичног гоњења због свог службеног понашања

Специјални тужилац Џек Смит поново је подигао оптужницу против Доналда Трампа за четири кривична дела у вези са његовим наводним настојањем да поништи председничке изборе 2020. године, преноси "Политико".

Оптужница на 36 страница, коју је у уторак одобрила федерална велика порота, покушај је тужилаца да поново отворе случај против Трампа, у светлу прошломесечне пресуде Врховног суда којом је закључено да председници уживају свеобухватни имунитет од кривичног гоњења због свог службеног понашања.

Нова оптужница уклања неке специфичне наводе против Трампа, али садржи исте четири кривичне оптужбе, укључујући заверу против Сједињених Држава. То је сигнал да Смит верује да одлука високог суда о имунитету не представља велику препреку за осуду бившег председника.

"Данашња оптужница је крунски доказ да је Трамп био у праву да је цео овај процес политичке природе. Недавна одлука Врховног суда је јасно дала до знања да се председницима не може судити за службено деловање, тако да је ово оно што се у Америци зове 'рибарска експедиција'", каже за РТ Балкан новинар и колумниста Небојша Малић.

Притом је друга Смитова тужба против Трампа, додаје Малић, одбачена с образложењем да он уопште није легитиман специјални тужилац.

"За то време Мерик Гарланд буквално прети Републиканцима да ће их бацати у затвор ако оспоре изборну победу Камале Харис, као да је она загарантована. Судећи по свему овоме, америчка дубока држава спремна је да иде до краја и одбија да прихвати могућност пораза на изборима", истиче Малић.