Свет

Француски медији: Макрон позвао Дурова на вечеру, ухапшен на превару?

Пре шест година француски председник је за ручком нудио руском технолошком бизнисмену да премести Телеграм у Париз, што је овај одбио, пише "Волстрит џорнал"
Француски медији: Макрон позвао Дурова на вечеру, ухапшен на превару?Getty © Manuel Blondeau - Corbis / Contributor

Павел Дуров, директор Телеграма, рекао је полицајцима који су га привели када је изашао из авиона у Паризу да га очекују на вечери са француским председником Емануелом Макроном, пишу француски медији.

Јелисејска палата демантовала је наводе да је руски технолошки бизнисмен био позван на вечеру код француског председника.

"Председник је те вечери био у Тукеу", прецизирано је из његовог кабинета за француски лист "Канар".

Дуров је, ипак, својевремено био гост Емануела Макрона, судећи по сазнањима "Волстрит џорнала".

Како пише амерички лист, пре шест година Павел Дуров био је у сасвим другачијем положају у Француској: ручао је са председником Макроном.

На ручку 2018, о којем раније ништа није објављено, француски председник је позвао Дурова рођеног у Русији да премести Телеграм у Париз, рекли су људи упознати са разговорима.

Дуров је тада понуду одбио.

Француски лидер је чак разговарао о томе да му се да француско држављанство, рекао је један од извора.

Француски "Монд" пише да се, пре него што је добио држављанство, Павел Дуров, неколико пута састајао са председником Емануелом Макроном. Ови састанци су чак поменути у досијеу његовог захтева за држављанство који је поднео, када је аплицирао за француски пасош 2021. године као "угледни странац". Та процедура омогућава влади да одобри држављанство странцу који "доприноси угледу Француске".

Павел Дуров је ухапшен по доласку на аеродром Париз-Ле Бурже, у суботу, 24. августа, у оквиру опсежне истраге у којој је учествовало неколико полицијских и жандармеријских служби.

Он се сумњичи да је дозволио ширење садржаја дечје порнографије и операција организованог криминала на Телеграму, апликацији са минималном модерацијом, и да је одбио да сарађује са француским правосудним органима. Његов притвор истиче данас, крајем дана.

"Монд" подсећа да је ово хапшење изазвало шок, како у Русији, где је Телеграм веома популаран и где корисници страхују да је безбедност апликације сада угрожена, тако и у САД, где су предузетници попут Илона Маска осудили "напад на слободу изражавања".

Француски лист наводи да је Дуров, као француски држављанин, годинама без проблема посећивао Француску и да је имао привилегију да се у неколико наврата сретне са председником Републике.

image