Свет

Још једна истрага: Да ли је Роберт Кенеди Млађи моторном тестером одсекао главу мртвом киту?

Америчка предизборна кампања постаје све бизарнија
Још једна истрага: Да ли је Роберт Кенеди Млађи моторном тестером одсекао главу мртвом киту?© Tanjug/AP Photo/Stefan Jeremiah, Pool

Да ли је Роберт Кенеди Млађи моторном тестером одсекао главу мртвом киту – питање је које у сусрет новембарским изборима "мучи" америчке гласаче, након што је у медијима оживљена раније испричана прича Кенедијеве ћерке Кик о "блиском сусрету" оца са овим сисаром.

Због тога би Кенеди који је у председничкој кампањи подржао Трампа могао и да одговара, јер, како јавља "Њујорк тајмс", узимање делова са леша заштићене морске животиње је кршење савезног закона, ако се на лешу и даље налазе "мека ткива".

У понедељак је тако политички огранак прогресивне еколошке организације Центар за биолошку разноврсност позвао савезне власти да истраже епизоду описану 2012. године, када је Кик рекла да је њен отац обезглавио моторном тестером мртвог кита на плажи у Масачусетсу, везао га канапом за кров аутомобила и пет сати возио до породичне куће у Моунт Киску у Њујорку.

У писму Националној управи за океане и атмосферу, која надгледа заштиту мора, Брет Хартл, национални политички директор Акционог фонда Центра за биолошку разноликост, написао је да постоје добри разлози због којих је незаконито да "било које угрожене врсте".

"Оно што је најважније, када појединци ухвате леш дивљих животиња, виталне могућности истраживања се губе и омета се рад научника. Ово се посебно односи на морске сисаре, који су међу најкомпликованијим врстама дивљих животиња за проучавање", каже Хартл за "Њујорк тајмс".

Прича о киту само је једна од бизарности које круже о Кенедију, па је тако политичар недавно признао и да је пре десет година оставио мртвог медведа у Централ парку у Њујорку и да га је поставио тако да изгледа као да га је ударио бицикл.

Он се наводно возио до долине Хадсон, у америчкој држави Њујорк, када је жена у комбију испред њега ударила младог медведа и убила га. Потом је покупио животињу не би ли је одрао и припремио њено месо за јело, али пошто се задржао на вечери у Њујорку с које је морао право на аеродром, није желео да је остави у колима. Имајући у виду тадашњи низ несрећа на бициклима у Њујорку, а пошто је имао и стари бицикл у гепеку, решио је да се нашали и остави мртвог медведа поред двоточкаша у Централ парку.

image